Euro i funta ojačali, slabiji promet zbog trgovinskih napetosti

Dodajte komentar

Euro je u utorak na međunarodnim tržištima ojačao jer su popustile zabrinutosti u vezi italijanskog duga, dok je kod većine drugih valuta, izuzev britanske, kretanje kurseva bilo prigušeno zbog bojazni u vezi američko-kineske trgovine.

Euro je tako prema dolaru jutros ojačao 0,4 posto, na 1,1644 dolara. Podršku mu je pružio ovonedjeljni pad troškova zaduživanja za italijansku vladu nakon što je ministar ekonomije Giovanni Tria u ponedjeljak predvidio da će prinosi na državne obveznice pasti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, skliznuo za 0,3 posto, na 94,895 bodova, što je nedaleko njegovih najnižih nivoa od kraja avgusta.

Na strani većih dobitnika bila je britanska funta, nakon što je glavni EU-ov pregovarač za brexit Michel Barnier u ponedjeljak izjavio da je realistično očekivati da će dogovor o brexitu biti postignut kroz šest do osam nedjelja. Pod uticajem takvih izjava funta je snažno ojačala prema dolaru, nakratko dostigavši do 1,3052 dolara, najviši nivo od 2. avgusta. Jutros je funta tako nastavila da jača, postigavši u jednom trenutku cijenu od 1,3087 dolara.

Dolar je u takvoj atmosferi ojačao 0,4 posto prema jenu, pa se njime jutros trgovalo po 111,50 jena.

Na dobitku prema dolaru jutros su ponovno bile i švedska i norveška valuta. Obije su krune pritom ojačale za više od 0,5 posto.

Švajcarski franak jutros je oslabio 0,2 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 1,1329 franaka, jer je jačanje zajedničke valute prigušilo potražnju za švajcarskom, takođe valutom-utočištem.

Na tržištima se i dalje osjeća nervoza zbog mogućih novih carina na uvoz kineskih roba u Sjedinjene Države, u kontekstu jačanja napetosti na trgovinskom planu tih dviju ekonomskih sila, a pod pritiskom su jutros tako bile i valute ekonomija u nastajanju.

Na ovonedjeljnoj sjednici ECB-a investitori ne očekuju promjene u sadašnjoj monetarnoj politici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *