Da li je vrijeme za kupovinu Bitcoina?

1 komentar

Kripto valute, pre svega bitcoin, krajem prethodne godine doživjele su veliki bum. Vredost je iz dana u dan rasla, a mnogi su se pitali do kog nivoa će ići vrijednost ove virtuelne valute. Od početne vrijednosti, prije više od 10 godina, od oko 50-ak centi, krajem 2017.godine vrijednost je dostigla preko 19 hiljada dolara za samo 1 bitcoin. Tražnja za ovom valutom višestruko je premašila ponudu, pa je i prirodno cijena rasla. S obzirom da se radi o valuti koja nema svoje ragulatorno tijelo niti jasna pravila, balon je pre ili kasnije morao pući. Ipak balon nije pukao, već se samo izduvao. Da li je sad idealno vrijeme za kupovinu ili će balon ostati izduvan?

Nakon kraha bitkoina početkom 2018.godine i pada vrijednosti na oko 6 hiljada dolara, u toku ove godine vrijednost ove valute varirala je između 6,2 i 11,4 hiljada dolara u periodu od 9 mjeseci. Posmatrano na srednji rok, vrijednost Bitcoina stabilizovala se na nešto nižem nivou i u tom rasponu se skoro cele godine kreće, pa se možda i može predvidjeti i trgovati ovom valutom.

Zakoni berze su jasni: kada vrijednost neke valute ili robe padne tada je treba kupovati, kada vrijednost skoči treba prodavati. Ipak za slabo upućene u berzanske finese, nije lako odrediti koja je to najniža tačka tj.da li čekati još ili kupovati u datom momentu. Trenutna vrijednost Bitcoina je oko 6300 dolara. To je ujedno i najniža vrijednost ove godine. Ukoliko pažljivo pogledate, vrijednost ove valute je već bila na ovom nivou početkom godine nakon čega se oporavila te je primetan blagi trend rasta. S obzirom da se amplitude kreću od 6 do 11 hiljada, možda je baš sada vrijeme za kupovinu.

Iako je većina ekonomsta skeptična po pitanju ove valute, Bil Gejts, prvi čovjek Majkrosofta više puta je izjavio da je budućnost u kriptovalutama upravo zbog činjenice da su prepuštene tržištu, bez raznih birokratskih ograničenja i regulatora. Ukoliko se obistine najave Majkrosofta da će u jednom momentu uložiti novac u stvaranje svoje ili kupovinu već postojećih kriptovaluta, na duži rok može se očekivati ponovno „naduvavanje balona“ koji bi ovog puta mogao biti stabilniji na srednji i duži rok.

Interesantno je da su vrijednosti mnogih kriptovaluta pratile i trend rasta i trend pada Bitcoina prošle godine, ali kao da nisu izdržale sve turbulencije pa su sve do jedne pale na vrijednost ispod 1 dolara. Sve osim Bitcoina koji se i dalje žilavo drži. Ovo nije slučajno što pokazuje i vrijednost tokom cijele ove godine. Bitcoin se definitivno stabilizovao.

Ukoliko ste propustili 2009.godinu da uzmete nekoliko Bitcoina za svega par dolara i zaradite ozbiljan novac od prodaje 2017.godine, možda je ovo nova šansa za vas. Na duži rok, vrijednost najpoznatije kriptovalute će rasti. Kako se velike kompanije budu uključivale u trgovanje ovim valutama, tako će i njihova vrijednost rasti. Ovog puta za očekivati je da taj rast bude nešto sporiji a vrijednost stabilnija i predvidljivija. Ipak ukoliko nemate novca za igranje, a 6000 dolara definitivno nije za igranje, investirajte u nešto opipljivije. Na primjer u proizvodnju ili poljoprivredu. Zarada je zagarantovana.

Ipak, važno je imati u vidu da su investicije u kriptovalute rizične i da niko ne može da predvidi šta će se dešavati sa istim u budućnosti. Zato, poslušajte savjet velikih investitora: uvjek investirajte onoliko koliko ste spremni da izgubite! Kriptovalute su jako promjenljive, veliki skokovi i padovi su gotovo svakodnevni, pa vi odlučite.

Srđan Mrđa, ekonomista

Izvor: Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Zakoni berze su jasni: kada vrijednost neke valute ili robe padne tada je treba kupovati, kada vrijednost skoči treba prodavati. Ipak za slabo upućene u berzanske finese, nije lako odrediti koja je to najniža tačka tj.da li čekati još ili kupovati u datom momentu.” Koja je vrijednost bitkoina i drugih kripto valuta? Nikakava. Ne sluze nicemu, ne sadrze vrijednost, niko za njih ne garantuje… Dakle, njihova najniza vrijednost je 0 i ja u ovu pricu ne bih ulazio dok kripto valute ne dobiju neki smisao (vrijednost).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *