500 najvećih kompanija centralne i istočne Evrope

Dodajte komentar

Prethodna godina je ekonomski bila odlična za zemlje centralne i istočne Evrope (CIE) i njihove najveće kompanije zbog povećane privatne potrošnje, oporavka eurozone i poboljšanju potražnje iz Rusije, navodi se predstavljenom istraživanju međunarodne kompanije za kreditno osiguranje Coface.

“Ekonomija regiona CIE nastavlja da raste, kompanije su u 2017. godini podržale makroekonomsko okruženje, pri čemu je prosječna stopa rasta BDP-a porasla do najvišeg niva u posljednjih osam godina, na 4,5 odsto, nakon 3,1 odsto u 2016. i 3,7 odsto u 2015. godini”, rekao je izvršni direktor Coface CIE Deklan Dali.

On je objasnio da je zbog toga najvećih 500 kompanija regiona završilo godinu sa povećanjem prometa od 11,8 odsto, na 652 milijarde eura, i povećanjem stope zaposlenosti od 4,7 odsto do 2,4 miliona ljudi.

Najviše kompanija na listi Coface CIE Top 500 je iz Poljske, Mađarske i Češke. Inače, analize Coface-a pokazuju snažan region CIE koji je u ekspanziji, sa smanjenjem rizika u 2017. godini.

Kako navode iz ove kompanije, iako je socijalni rizik porastao u poslednjoj deceniji, region CIE je daleko manje rizičan od drugih tržišta u razvoju. Podaci ukazuju na to da politička pitanja još uvjek nisu negativno uticala na ekonomije i preduzeća CIE. Priliv stranih investicija i dalje je pozitivan, a nekoliko velikih ulaganja se već ostvaruje u regionu.

Cijelu publikaciju preuzmite ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *