Plan o trgovini s EU nakon Bregzita je samoubistvo

Dodajte komentar

Plan britanske premijerke Tereze Mej o budućim trgovinskim vezama s EU posle Bregzita za Veliku Britaniju je samoubilački pojas s detonatorom datim Evropskoj uniji, rekao je danas bivši britanski šef diplomatije Boris Džonson.

Džonson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u julu je izašao iz vlade zbog neslaganja oko takozvanog Plana Čekers koji je Tereza Mej predložila.

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU posle formalnog odvajanja od Unije, koje treba da bude 29. marta.

Sa tim predlozima predsjednica britanske vlade izazvala je bes zagovornika “čistog i tvrdog” Bregzita, ali takodje i skepticizam vodja EU koji sumnjaju u održivost tog plana.

“Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Mišelu Barnijeu” glavnom pregovaraču EU za Bregzit, napisao je Džonson u kolumni objavljenoj u listu Mejl on Sandej Mail on Sunday.

On je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za stalnu političku ucjenu.

“Do sada je u svakoj fazi razgovora Brisel dobio ono što hoće. Prihvatili smo rokove EU, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti a da ništa ne dobijemo za uzvrat”, rekao je on misleći na račun koji Britanija treba da plati Uniji za razlaz.

On je dodao da je sada s predlogom “Čekers” Britanija spremna da prihvati pravila EU zauvjek, a da nema prava da kaže bilo šta o tim pravilima.

“To je poniženje”, napisao je Džonson.

On je takodje kritikovao “sigurnosnu mrežu” ili sporazum oko britanske pokrajine Sjeverne Irske prema kome bi ona ostala unutar evropske carinske unije i jedinstvenog tržišta ukoliko ne bude drugog rješenja da se spriječi uspostavljanje graničnih kontrola s članicom EU Irskom, posle Bregzita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *