Oprezan početak nedjelje na evropskim berzama

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro trguje se oprezno, dok su na azijskim tržištima cijene dionica znatno pale zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, dok je u cijeloj prošloj nedjelji potonuo 2,2 posto, što je njegov najveći nedjeljni gubitak od kraja marta.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,05 posto, na 7.275 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.248 bodova. Frankfurtski DAX stagnira, pak, oko 11.960 bodova.

Pod najvećim je pritiskom na evropskim berzama automobilski sektor, koji je najosjetljiviji na trgovinske tenzije.

A napetosti između SAD-a i Kine rastu, nakon što je prošle nedjelčje istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

I dok se čeka odluka o tome, Trump je u petak izjavio kako je spreman da uvede dodatne carine na kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

„Na tržištu vlada mišljenje da će Washington nastaviti pritisak dok Peking ne popusti američkim zahtjevima, no to se vjerovatno neće dogoditi tako skoro. Stoga očekujemo da će trgovinski rat pritiskati tržišta do kraja godine”, pišu analitičari JPMorgan banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zbog toga su na azijskim berzama cijene dionica pale osmi dan zaredom. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,9 posto, skliznuvši na novi najniži nivo u 14 mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prekinuo negativni niz koji je trajao šest dana. Jutros je ojačao za 0,3 posto, na 22.373 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *