Cipras nakon protesta najavio veće plate i penzije te smanjivanje poreza

Dodajte komentar

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je u subotu veće plate i mirovine i smanjivanje poreza idućih mjeseci i godina dok zemlja pokušava provesti reforme i ostaviti iza sebe osmogodišnje razdoblje rješavanja posljedica dužničke krize.

O svim mjerama poboljšavanja standarda razgovaraće se s povjeriocima, kazao je Cipras u subotu u govoru na otvaranju trgovinskog sajma u Solunu.

“Odlučni smo da ispunimo dogovor (s povjeriocima)”, dodao je.

Otvaranje priredbe zasjenjeno je protestima hiljadama Grka koji su izašli na ulice Soluna kako bi protestovali protiv vladinih mjera štednje i visoke nezaposlenosti.

Poruke “Hoćemo radna mjesta a ne beskrajne poreze!” prevladavale su na transparentima protestanata.

Prema Ciprasu grčki bi BDP trebalo bi da poraste 2,5 posto ove godine a nezaposlenost je s 27,5 posto prije četiri godine pala na sadašnjih 19,1 posto.

On je najavio da će se nezaposlenost u sljedećih pet godina smanjiti dodatnih deset posto.

Cipras je obišao sajam s američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom koji je kazao kako su američke kompanije spremne da ulažu Grčku.

Mediji prenose da su američke kompanije već izrazile interes za preuzimanjem dva grčka brodogradilišta.

Grčka je 20. avgusta uspješno dovršila treći i završni krug programa spašavanja posrnulih državnih finansija zaključujući tako osmogodinje razdoblje u kojemu se uz pomoć međunarodnih kreditora rješavala dužnička kriza i zemlja zadržala u eurozoni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *