O aerodromima će odlučiti Vlada, Skupština bez prilike da se izjasni

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Skupština neće imati priliku da se izjasni o namjeri Vlade da aerodrome da pod koncesiju, jer to, kako su “Vijestima” potvrdili iz izvršne vlasti, nije predviđeno Zakonom o koncesijama.

Socijaldemokrate – koalicioni partner vladajućeg DPS-a protiv je davanja Aerodroma Crne Gore (ACG) stranom koncesionaru po predloženom modelu, dok u opoziciji smatraju da prije svega treba zamijeniti postojeći menadžment u tom državnom preduzeću.

“Zakonom o koncesijama propisano je da su koncesije koje se daju na rok do 30 godina u nadležnosti Vlade, odnosno opštine”, rekli su “Vijestima” iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Dodaju da član 8 Zakona propisuje da se rok na koji se daje koncesija određuje u zavisnosti od javnog interesa, predmeta koncesije, vremena potrebnog za povrat investicije i ostvarivanja primjerene dobiti po osnovu koncesione djelatnosti.

“Rok iz stava 1 ovog člana ne može biti duži od 30 godina kada odluku o davanju koncesije donosi vlada i opština, niti duži od 60 godina kada odluku o davanju koncesije donosi Skupština. Rok trajanja koncesije može se produžiti nakon isteka prvobitno ugovorenog roka i to najduže za polovinu roka koji je propisan ugovorom o koncesiji”, navodi se u Zakonu.

Iz SD-a su u petak poručili da nijesu apriori protiv bilo kojeg modela valorizacije ACG, jer bi to bio odraz “površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti”, ali su beskompromisni u odluci da podrže samo onaj model koji građanima obezbjeđuje veću društveno-ekonomsku korist.

“Zato još jednom pozivamo sve relevantne društvene aktere (političke partije, medije, NVO, razne eksperte, analitičare i dr.), da umjesto gubljenja vremena na politikanske opservacije, sve svoje potencijale iskoristimo u definisanju optimalnog modela daljeg razvoja ACG, kao jedne od ključnih karika u kreiranju brenda Crne Gore kao turističe i biznis destinacije”, rekao je predsjednik SD-a Ivan Brajović na konferenciji za novinare.

Smatra da je ovo izuzetno važno razvojno državno pitanje o kome se mora voditi diskusija u Skupštini, na čemu ću on, kao predsjednik parlamenta, posebno insistirati.

Vlada je odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju na 25 ili 30 godina. Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od “Montenegro erlajnsa”.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *