Radunović: Vlada će nastaviti da primjenjuje mjere fiskalne konsolidacije

Dodajte komentar

Vlada će nastaviti da, sa jednakom posvećenošću i dosljednošću, primjenjuje mjere fiskalne konsolidacije, u nastavku pregovora sa Svjetskom bankom (SB), poručio je ministar finansija, Darko Radunović.

On se sastao sa delegacijom SB, koju je predvodila viša ekonomistkinja za Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju, Sanja Madžarević – Šujster, kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji i predstojećim aktivnostima na ispunjavanju uslova za odobravanje druge Garancije zasnovane na javnim politikama (PBG2) Crnoj Gori.

Radunović je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i kazao da je zadovoljan postignutim rezultatima na polju sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije.

On je naveo da je značajan i pozitivan uticaj koje su Garancije PBG1 imale na emisiju euroobveznica u aprilu kada su strani investitori pokazali veliko povjerenje u njihove projekcije.

“Sa jednakom posvećenošću i dosljednošću ćemo ispunjavati reformske predispozicije iz dogovorene matrice, u nastavku pregovora sa SB”, rekao je Radunović.

Na sastanku je apostrofirano da su definisani fiskalni ciljevi, posebno u pogledu smanjenja deficita i nivoa javnog duga, što će ubuduće biti prioritet za Ministarstvo finansija. Mjere fiskalne konsolidacije će i u narednom periodu biti primjenjivane definisanim intenzitetom.

Madžarević – Šujster je poručila da je važno da se uključe svi nadležni organi uprave u efikasno sprovođenje strukturnih reformi koje za cilj imaju podizanje konkurentnosti i osiguravanje stabilnosti javnih finansija.

Ona je pozdravila napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu i navela da se započeti posao između Ministarstva finansija i SB nastavlja u vidu ispunjavanja uslova za odobravanje drugog paketa Garancije zasnovane na javnim politikama.

Sagovornici su se saglasili da se mjere sprovode planiranom dinamikom, te da treba nastaviti implementaciju strukturnih reformi koje će dovesti do smanjivanja deficita i zaustavljanja rasta javnog duga.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *