Još jedna kineska investicija u regionu vrijedna više od milijarde

Dodajte komentar
Ilustracija

Kupac većinskog udjela u RTB „Boru” „Ziđin majning” dao ponudu za preuzimanje u iznosu od 1,41 milijardu dolara kanadske kompanije „Nevsun”, vlasnika prava na istraživanje borskog ležišta bakra i zlata.

Posle ulaska u većinsko vlasništvo RTB „Bora”, kineska kompanija „Ziđin majning” planira da preuzme i obližnje nalazište „Čukaru peki”, jedno od najbogatijih ležišta ruda bakra i zlata u svetu. Kinezi su juče ponudili 1,41 milijardu dolara za preuzimanje „Nevsun risorsiza”, rudarske kompanije koja je vlasnik prava na istraživanje nalazišta „Čukaru peki” u Srbiji i rudnika „Biša” u Eritreji.

Obije strane su, kako je saopšteno, sklopile sporazum prema kojem će „Ziđin” izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih dionica i sveukupnih dionica u opticaju „Nevsuna” za šest kanadskih dolara po deonici u gotovini. Ukupna vrijednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijarda američkih dolara).

„Na projektu ’Čukaru peki’ u Srbiji namjeravamo da brzo razvijamo gornju zonu i u njoj otpočnemo proizvodnju, kao i da nastavimo da unaprjeđujemo i definišemo prvoklasne potencijale donje zone”, izjavio je Čen Đinghe, predsednik kompanije „Ziđin”.

Kineski rudarski div „Ziđin majning”, specijalizovan za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina, čija vrijednost na berzi je približno 10 milijardi dolara, 31. avgusta je izabran za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena „Bor” sa udjelom od 63 odsto. „Ziđin” će u RTB „Bor” uložiti 1,46 milijardi dolara uz obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, dok je 200 miliona dolara planirano za rješavanje „istorijskih dugova”.

Odbor direktora „Nevsuna”, kako je saopšteno, jednoglasno je preporučio akcionarima da prodaju svoje dionice i prihvate ponudu, koju tek treba da odobre nadležni kanadski i kineski organi, i koja podrazumijeva kupovinu najmanje 66 odsto ukupnih „Nevsunovih” deonica u opticaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *