U pogon puštena najveća farma vjetra na moru

Dodajte komentar

U Irskom moru službeno je s radom počela farma vjetra Walney Extension, koja se prostire na površini veličine 20.000 fudbalskih igrališta, duž obale Cumbrie, piše The Guardian. Riječ je o najvećoj svjetskoj farmi vjetra na moru, kapaciteta 659 megavati, što je dovoljno za snabdijevanje 590.000 domaćinstava.

Sam projekt je itekako značajan jer pokazuje velik napredak u razvoj tehnologije vjetra u proteklih pet godina, otkako je završio posljednji najveći projekt London Array. Za razliku od njega, Walney Extension koristi manje vjetroturbina, ali su kapaciteti snažniji.

Ministar energetike Claire Perry tom je prilikom izjavio je kako će ovaj projekt pomoći Velikoj Britaniji, koja je broj jedan u svijetu po broju instaliranim postrojenjima na moru, u konsolidaciji svog vođstva i stvoriti hiljade kvalitetnih radnih mjesta.

Uskoro će nići još jedna velika elektrana u britanskoj regiji Istočna Anglija – East Anglia One – i to veća od Walney Extension, snage 714 megavati, čije otvaranje je planirano 2020. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *