U drugom kvartalu ekonomija rasla 4,5 odsto

Dodajte komentar

Preliminarni rezultati pokazuju da je ekonomija i u drugom kvartalu rasla po stopi od 4,5 odsto, kazao je ministar finansija Darko Radunović na sastanku sa zamjenikom direktora i analitičarem agencije Moody’s Stefanom Dajkom i Heikom Petersonom.

Predstavnici Moody’s su u redovnoj godišnjoj posjeti Crnoj Gori radi prikupljanja podataka za reviziju rejtinga naše zemlje.

Ministar je sagovornike upoznao sa osnovnim fiskalnim pokazateljima i rezultatima fiskalne konsolidacije. Pozitivan trend rasta ekonomije od prošle godine nastavljen je i u tekućoj, pa je u prvom kvartalu zabilježen rast od 4,5 odsto BDP-a, dok preliminarni rezultati za drugi kvartal ukazuju na približno isti nivo.

“Ostvaren je rast u sektorima građevinarstva, turizma, energetike i industrijske proizvodnje, dok su ukupni prihodi porasli za oko 11 odsto”, kazao je Radunović.

Mjere fiskalne konsolidacije se sprovode planiranom dinamikom i uspostavljen je održiv sistem upravljanja javnim dugom, kojim je definisano zaustavljanje daljeg rasta duga po završetku izgradnje auto-puta, odnosno uspostavljanje njegove silazne putanje i ostvarenja suficita u 2020.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *