Napuštanje fosilnih goriva povećalo bi globalni rast BDP-a za 26 hiljada milijardi dolara

Dodajte komentar

Odlučne mjere suzbijanja promjena klime mogle bi povećati vrijednost svjetske ekonomije do 2030. za 26 hiljada milijardi dolara, pokazalo je novo istraživanje, pokazavši da je netačna tvrdnja da bi otklon od fosilnih goriva potkopao rast ekonomije.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je prošle godine da će povući SAD iz Pariškog sporazuma o promjeni klime zbog “drakonskog finansijskog i ekonomskog tereta” koji bi nametnuo njegovoj zemlji.

Globalna komisija za ekonomiju i klimu, sastavljena od bivših predsjednika vlada, poslovnih čelnika i ekonomista, identifikovala je pak “zamah bez presedana” u smjeru ekološki prihvatljivijeg ekonomskog rasta, koji će podstaći otvaranje novih radnih mjesta i ubrzati ekonomske aktivnosti.

U tom tijelu ističu da bi odlučne mjere zaštite klime mogle povećati sadašnju vrijednost globale ekonomije za minimalno 26 hiljada milijardi dolara neto do 2030. godine.

“Još je prisutno uvjerenje da će prijelaz na privređivanje s niskim emisijama ugljenika biti skup”, kazala je za Reuters glavna autorka istraživanja Helen Mountford. “Ovim izvještajem željeli smo definitivno da pobijemo to uvjerenje”, dodala je.

Prvi izvještaj je objavljen 2014. godine a u najnovijem Komisija ističe detaljne prognoze kojima želi naglasiti ekonomske prednosti povezane s napuštanjem fosilnih goriva.

Do 2030. godine pametnija ulaganja u čišću energiju, gradove, hranu i korištenje poljoprivrednih površina, te u vodu i industriju mogla bi generisati 65 miliona novih radnih mjesta, što odgovara zbiru radne snage Egipta i Velike Britanije, ističe se u istraživanju.

U istom bi se razdoblju zahvaljujući prelazu na čišće izvore energije poput vjetra i Sunca ujedno izbjeglo 700 hiljada slučajeva prijevremene smrti povezanih sa zagađenjem vazduha, ističu autori.

LiderPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *