Mercator udvostručio dobit u prvih šest mjeseci 2018.

Dodajte komentar

U prvoj polovini 2018. godine Mercator grupa više je nego udvostručila dobit iz osnovne djelatnosti, koja je iznosila 16,9 miliona eura

Grupa je zabilježila rast od 6,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je EBITDA ostvarila 48,1 miliona eura, što predstavlja povećanje od 6,1 miliona eura ili 14,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Neto dobit Grupe Mercator u tom razdoblju iznosila je 6,1 miliona više nego usporedivi rezultat u istom razdoblju prethodne godine, u iznosu od 1,5 miliona eura. Nadzorni odbor, koji je uzeo u obzir polugodišnje poslovanje, nije raspravljao o imenovanju novog predsjednika Nadzornog odbora na sjednici, dok je matično društvo Poslovni sistem Mercator zatvorilo polugodište s neto dobiti od 9,3 miliona eura.

Operativna dobit Mercator Grupe je dvostruko veća u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine
U prvoj polovici 2018. godine, Mercator Grupa je poboljšala poslovnu učinkovitost i učinkovitost poslovanja, što se odražava u višoj operativnoj dobiti, većoj dobiti i višoj EBITDA. Dobit iz poslovanja u prvoj polovici 2018. godine iznosila je 16,9 miliona eura, što je više nego udvostručeno u odnosu na usporedivi ishod istog razdoblja prethodne godine. Neto dobit Grupe Mercator u tom je razdoblju veća za 6,1 milion eura od uporedive dobiti u istom razdoblju prethodne godine u iznosu od 1,5 miliona eura, dok je u istom razdoblju prošle godine Mercator Grupa poslovala s gubitkom od 4,6 miliona eura.

EBITDA Grupe Mercator iznosila je 50,5 miliona eura u prvoj polovici 2018. godine, a u istom razdoblju prethodne godine 44,6 miliona eura. Poboljšane aktivnosti također se odražavaju u višoj marži EBITDA, što je porast za 0,5 posto. EBITDA Grupe Mercator je u prvom polugodištu 2018. godine je 48,1 miliona eura, i predstavlja povećanje od 6,1 miliona eura, u odnosu na uporedive rezultate u istom razdoblju prošle godine, dok je 4,5 posto normalizirana EBITDA marža i predstavlja povećanje od 0,5 posto.

Takođe, veći EBITDA kompanije Poslovni sistem Mercator, d. d., u iznosu od 36,9 miliona eura, što je 4,7 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

EBITDA je povećana u prvoj polovini 2018. godine za 3,4 miliona eura, a 38,3 miliona eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je 6,7 posto normalizovana EBITDA marža porasla je za 0,7%. Prvu polovinu 2018. godine matično društvo Mercator Grupe završila je s 9,3 miliona eura čiste dobiti.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *