Kako je propao pokušaj FBI-a da vrbuje Olega Deripasku

Dodajte komentar

Novi skandal: neimenovani predstavnici američke administracije otkrili su Njujork tajmsu postojanje velikog tajnog programa vrbovanja bogatih Rusa, među kojima je pokušaj vrbovanja ruskog oligarha Olega Deripaske. Radilo se, tvrdi američki list, o bogatim Rusima „koji, kao i gospodin Deripaska zavise od predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji im pomaže da sačuvaju i uvećaju svoje bogatstvo“.

Ali ne samo da je Deripaska saradnju odbio, nego je o pokušaju odmah obavestio vlasti u Moskvi.

Ogroman izvještaj o tom programu objavljen je pod naslovom: Agents Tried to Flip Russian Oligarchs. The Fallout Spread to Trump.

Program, koji je i dalje na snazi, sprovodili su Ministarstvo pravde SAD i FBI, a podaci o neuspjelom vrbovanju Deripaske dopali su šaka republikancima u američkom Kongresu, zahvaljujući porukama koje su elektronskom poštom razmjenjivali saradnik Ministarstva pravde Brus Or i Kristofer Stil, bivši saradnik britanske M16, koji se proslavio čuvenim dosijeom o Donaldu Trampu. Or i Stil naciljali su Deripasku još novembra 2014. godine, dakle, navodi se, sedam mjeseci prije nego što je Tramp odlučio da postane američki predsjednik.

Metod je jednostavan i poučan: Deripaski, koji ima i kuću u Njujorku i poslove u SAD, više puta je odbijena viza za Ameriku, a onda mu je dva puta data diplomatska viza da u sastavu delegacije ruske države prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

FBI ga je zaskočio prvo septembra 2015. godine, a onda mu je, nenajavljeno upao u kuću septembra 2016.

Prvom prilikom od Deripaske je traženo da otkrije svoja saznanja o vezama ruskih vlasti s organizovanim kriminalom, ali je on takve veze odlučno negirao tvrdeći da takve teorije ne odgovaraju stvarnosti. Dakle, prvi pokušaj je za cilj imao diskreditaciju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Drugi put je od Deripaske traženo da otkrije da li je „njegov poslovni partner (Pol) Manafort prekinuo veze s Kremljem u trenutku kad je postao šef izbornog štaba gospodina Trampa“. Deripaska je, prema navodima Njujork tajmsa, rekao da mu Manafort nije najdraža osoba, ali da su optužbe o vezama Trampovog predizbornog štaba i Kremlja – besmislica. Dakle, drugi pokušaj je za cilj imao diskreditaciju Donalda Trampa.

Njujork tajms navodi da su se sagovornici lista u administraciji brinuli da će razotkrivanje neuspjeha ovog programa štetiti američkoj nacionalnoj bezbjednosti i ojačati vlast ruskog predsjednika nad ruskim oligarsima. Materijal Trampu za diskreditaciju istrage Roberta Milera slučaj je već dao.

Olegu Deripaski i njegovim firmama uvedene su američke sankcije 6. aprila ove godine. On je, obrazloženo je, „stekao svoje bogatstvo zahvaljujući neprijateljskim akcijama Rusije u svijetu“, a predstavnici Trampove administracije optužili su ga za „iznudu, reket, potkupljivanje, veze s organizovanim kriminalom, pa čak i za naručeno ubistvo“. Mada se pokušaj vrbovanja zbio za vrijeme administracije Baraka Obame, saradnici Deripaske navodno tvrde da su sankcije osveta zbog njegovog odbijanja da bude špijun.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *