Svjetska premijera – potpuno električni Mercedes EQC (foto)

Dodajte komentar

Njemački premijum gigant Mercedes-Benz predstavio je svoj prvi potpuno električni model, SUV EQC.

“Siguran, tih i uglađen, ali prije svega – istinski Mercedes”, ukratko je opisan EQC na svjetskoj premijeri u Stokholmu.

EQC je prvi Mercedesov automobil lansiran pod EQ brendom koji predstavlja EV diviziju Daimlera.

Mercedesov električni SUV je malo veći od GLC-a, uz veći međuosovinski razmak skoro kao u E-klasi.

Baterijsko pakovanje kapaciteta 80 kWh smešteno u podu omogućava da EQC pređe preko 450 kilometara između dva punjenja, mjereno prema NEDC standardu.

Za pogon su zadužena dva elektromotora, po jedan za obije osovine, s tim da je onaj na zadnjoj snažniji, a prednji zadužen za efikasnije korišćene energije.

Zajedno raspolažu sa 407 KS (300 kW) i 765 Nm, a ubrzanje 0-100 km/h sa pogonom na sva četiri točka traje 5,1 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.

U unutrašnjosti se ističe MBUX multimedijalni sistem koji je premijerno predstavljen u novoj A-klasi i očekuje se da nudi brojne EV funkcije.

Mercedes će da proizvodi EQC u pogonu u Bremenu gdje se pravi i njegov najprodavaniji model C-klasa sedan, a krenuće u prvoj polovini sledeće godine.

U Mercedesu tvrde da će EQC biti profitabilan i da će nuditi najbolji “paket” u poređenju sa rivalima, ali nisu želeli da otkriju koliko će da košta.

Daimler će da investira deset milijardi eura u svoju električnu postavu i uz Porsche sa Taycanom, Audi sa E-tronom i Jaguarom sa I-Paceom izvršiti dodatni pritisak na lidera ovog segmenta Teslu.

Mercedes će potrošiti milijardu dolara na globalnu mrežu proizvodnje baterija, a u planu je deset potpuno električnih modela do 2022.

“Nema alternative za klađenje na električne automobile, pa ulažemo sve. Ovo je samo početak”, rekao je izvršni direktor Daimlera Diter Cetče.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *