Novi problemi za Deutsche Bank: Biće isključen iz evropskog berzanskog indeksa Eurostoxx 50

Dodajte komentar

Vodeći njemački zajmodavac Deutsche Bank biće krajem septembra isključen iz evropskog berzanskog indeksa kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom Eurostoxx 50, objavila je u utorak Deutsche Boerse.

Od početka godine dionice Deutsche Banka pale su više od 37 posto, što znači da od 24. septembra više neće biti predstavljene u indeksu EuroStoxx 50.

Taj se potez očekivao u kontekstu teškoća njemačkog zajmodavca da kroz duže razdoblje ostvari održivu dobit, uz brojne izmjene u upravi i poslovnoj strategiji.

Deutsche Boerse u određenim vremenskim razmacima analizira sastav indeksa Eurostoxx 50, uvrštavajući kompanije odnosno isključujući ih na temelju tržišne vrijednosti kompanija i obima trgovanja, koje izračunavaju na temelju podataka o trgovini dionicama.

Iz Deutsche Banka su u saopštenju poslatom elektronskom poštom istakli da ustraju u strategiji poboljšanja profitabilnosti.

“Očekujemo da će to poduprijeti vrijednost Deutsche Banka na tržištu, a time i povećati njegovu tržišnu kapitalizaciju”, poručili su iz banke.

Objava sastavljača indeksa neće uticati na odluku banke o sprovođenju te strategije ni na naše aktivnosti jačanja banke“, naglašavaju.

Iz Deutsche Boersea nisu željeli da komentarišu informaciju o isključenju Deutsche Banka iz indeksa, koji, među ostalim njemačkim kompanijama, uključuje dionice softverskog diva SAP-a, industrijskog konglomerata Siemensa, proizvođača automobila Daimlera i osiguravajuće kuće Allianz.

Očekuje se da će Deutsche Boerse u srijedu najaviti i izmjene u sastavu njemačkog indeksa DAX. Očekuje se tako da će zbog smanjene tržišne kapitalizacije i manjeg obima trgovanja iz DAX-a biti isključene dionice Commerzbanka, napominje Reuters.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *