Njemačka želi da obuzda Google i Facebook

1 komentar

Njemačka želi da obuzda internet divove poput Googlea i Facebooka jačanjem ovlašćenja regulatora tržišta kako bi spriječila da takve kompanije postanu monopoli, pa se razmatraju i mjere koje bi spriječile velike kompanije od preuzimanja malih.

Inicijativa, objavljena u utorak, mogla bi uključivati sprječavanje velikih kompanija od preuzimanja manjih rivala te dalje postupanje u skladu s obećanjem vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel da će obuzdati velike američke internets kompanije koje su u očima mnogih njemačkih zastupnika postale suviše moćne.

– Moj cilj je naš zakon o zaštiti tržišta učiniti što učinkovitijim. Pritom moramo pronaći pravu ravnotežu između mogućnosti rasta njemačkih i evropskih platformi i sprječavanja zloupotrebe tržišne snage, rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier.

U 173 stranice dugom istraživanju, koje je naručio Altmaier, poziva se da se njemačkim regulatorima tržišta daju ovlašćenja da djeluju i prije nego kompanija dostigne kritičnu „prekretnicu“ na putu prema postizanju monopola – što se može dogoditi brzo na internetu, s obzirom na način funkcionisanja same mreže.

To bi moglo uključivati, na primjer, sprječavanja pokušaja “multihominga”, gdje kompanija traži od svojih poslovnih partnera da rade isključivo s njom, nikako s nekim od njenih konkurenata.

U drugom predlogu, autori istraživanja tvrde da bi regulatori trebali biti u mogućnosti zaustaviti velike kompanije od preuzimanja manjih rivala u sklopu strategije marginaliziranja konkurenata.

‘Podaci za sve’

Studija takođe predlaže novi zakon ‘podaci za sve’ koji bi zahtijevao od dominantnih platformi da dijele podatke koji dobijaju. To bi, recimo, omogućilo konkurentima da osposobe svoje softverske algoritme na sličan standard tržišnog lidera – otvarajući tako monopolizovano tržište otvoreno.

U međuvremenu, drugi zastupnici tvrde da bi se dominantne platforme trebalo prisiliti da se otvore kako bi, recimo, mogli komunicirati s prijateljem na društvenoj mreži koji nije član iste – na način na koji danas funkcionišu e-mailovi i mobilni telefoni.

Ovaj koncept, poznat i kao interoperabilnost, nije bio obrađen od strane autora istraživanja, ali ga podržavaju mnoge stranke u njemačkom parlamentu.

– Moramo podržati inovativne politike protoka podataka te razgovarati o novim idejama – trebalo bi zahtijevati interoperabilnost, rekla je Nadine Schoen, parlamentarna zastupnica u Merkelinoj konzervativnoj stranci.

Altmaier će sada osnovati komisiju za izradu nacrta reformi njemačkog zakona o tržištu na temelju preporuka koje stoje u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Goole nekih bliski euniji su neverodostojne istini prepakiraju. Izvrcu kradu podztke sve syo nzpise nije digurno oni pisu sto njma odgovara. Przkticki nemad sto napiszt a da to nece dobot druhi smiszo i. To pravi coveka budzlom.. Lazovi i to su uzeli za przksu ka normalno krasti podztke emeilove kodobe adrese telefon numere idefitikaciju jedne osobe nemoguce. Neboje se nikog vadaju. Sila saka belaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *