Znak za dolar, simbol moći. Ali čije?

Dodajte komentar

Vrlo često skraćenica za novac, popularan simbol u pop-kulturi a ponegdje i simbol moći, pohlepe ili bogatstva, znak za današnji američki dolar “$” potiče iz vremena kada dolar nije ni iskovan.

Kada je Ferdinand II Aragonski protjerao Mavare iz Španije 1492. godine, poželio je da svoj trijumf obilježi dodavanjem dvije uspravne crte na svoj grb, koje bi predstavljale dva Herkulova stuba. Zauzimajući Iberijsko poluostvo zahtijevao je i Gibraltarski prolaz u čijem se regionu, prema dobro poznatom mitu, nalaze i Herkulovi stubovi. Grčki junak je obavljajući svojih dvanaest zadataka, postavio stubove na Gibraltarskoj steni u Evropi i Džebel Musi u Africi. Ferdinandovi heraldički stubovi bili su ukrašeni trakom na kojima je pisalo Plus ultra, jer je iste godine Kolumbo otkrio Novi svijet.

Kada su Španci počeli iz tog novog svijeta da donose srebro i zlato, novoiskovani novčići bili su obilježeni parom stubova sa trakom označavajući Ferdinandovu vlast. Prvi američki dolari, kovani po uzoru na španske pezose potiču iz 1794. godine. Vremenom dvije linije preko slova S su se pretvorile u jednu, iako se i danas ponegdje upotrebljava znak sa dvije vertikalne crte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *