Tramp gura Njemačku prema Rusiji i Kini

Dodajte komentar

Što duže Donald Tramp bude u Bijeloj kući, to je veći rizik da antiameričke snage dobiju zamah u Njemačkoj i gurnu je u naručje Rusije i Kine, kazao je u intervjuu za Rojters vetaranski diplomata Volfgang Išinger.

Predsjedavajući Bezbjednosne konferencije u Minhenu i bivši ambasador u Vašingtonu govorio je za britansku agenciju dan prije objavljivanja svoje knjige „Svijet u opasnosti”, u kojoj poziva Njemce da ne odustanu od Sjedinjenih Država zbog Trampa, ali istovremeno traži da prihvate veću globalnu odgovornost.

„Što duže Tramp bude na funkciji, to će biti teže suprotstaviti se onima u ovoj zemlji i drugim djelovima Evrope koji još od Vijetnamskog rata tvrde da moramo prekinuti pupčanu vrpcu sa nasilnom Amerikom”, kazao je Išinger.

„Biće mnogo teže njemačkoj vladi da ostane na kursu i odbrani ovaj odnos”, kazao je. „A snage koje pozivaju na bliži odnos sa Rusijom i Kinom mogu biti osnažene”.

Od kako je ušao u Bijelu kuću prošlog januara, Tramp je povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, napustio nuklearni dogovor sa Iranom i zaprijetio da će se povući iz Svjetske trgovinske organizacije. U više navrata je napao Njemačku zbog trgovinskog suficita i nedovoljnog ulaganja u odbranu, što je uznemirilo državu koja je dugo smatrala Ameriku najbližim saveznikom izvan Evrope i osloncem za bezbjednost i odbranu.

Istraživanje Pju istraživačkog centra prošle godine je pokazalo da svega 35 odsto Njemaca pozitivno gleda na SAD pod Trampom. Anketa Kurber fondacije je pokazala da Njemci Trampa smatraju većom spoljnopolitičkom prijetnjom od autoritarnih lidera u Sjevernoj Koreji, Rusiji ili Turskoj.

U ovakvim okolnostima, pojedini političari pozivaju vladu da uspostavi bliže odnose sa Moskvom i Pekingom. Kancelarka Angela Merkel, veliki pobornik transatlantskog odnosa, odupire se tim pozivima.

Išinger je izrazio naročitu zabrinutost zbog Trampove upotrebe sankcija kao spoljnopolitičkog instrumenta i njegove prijetnje da će kazniti njemačke i druge firme koje učestvuju u projektu gasovoda Sjeverni tok 2 sa Rusijom. „Ukoliko američke sankcije budu primijenjene za sprečavanje Sjevernog toka 2, posljedice će biti otrovne za transatlantske odnose”, kazao je on. „Čak, iako ste sumnjičavi povodom Sjevernog toka 2, teško je takav potez ne smatrati ozbiljnim kršenjem u kojem SAD silom nameću Evropljanima svoje stavove”.

Išinger je pohvalio Merkelovu zbog isticanja potrebe da Njemačka postane više nezavisna, ali je kazao da je krajnje vrijeme da pretoči riječi u djela. On procjenjuje da će vlada morati da poveća potrošnju na odbranu za 10-15 milijardi eura za četvorogodišnji zakonodavni period, ukoliko želi da ispuni osnovne obaveze. „Nijesmo tamo gdje bi trebalo da budemo. Možda smo čak i krenuli unazad zadnjih godina”, kazao je Išinger. „Nije dovoljno reći da treba da preuzmemo veću odgovornost. Moramo preći na djela, a to će nas koštati”.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *