Rješenje za siromašne države: Odjeća koja raste sa vama (video)

Dodajte komentar

Dizajner Rajan Jasin je iskoristio svoja znanja iz aeronautičkog inženjerstva kako bi razvio održivu garderbu koju mogu da nose i bebe od 3 mjeseca, ali i djeca od 3 godine.

Svi roditelji dobro znaju da je odjeća kod djece kratkog vijeka, jer je mališani brzo prerastu.

Ovo je slučajno shvatio i mladi dizajner Rajan Jasin, kad je otišao kod sestre da upozna sestrića.

„Moja sestra je dobila sina. Kupio sam mu odjeću, ali dok sam otišao do njih, beba je već prerasla te stvari. To je bila velika inspiracija za mene i počeo sam da razmišljam kako bih mogao da riješim ovaj problem“, kaže Jasin.

Tako je nastala nova linija odjeće za djecu inspirisana origamijem Petit Pli, koja bi mnogim roditeljima mogla da uštedi novac, jer je specifična i raste s nosiocem. Zahvaljujući 3D rastegljivim naborima, ova odeća može da pristaje detetu od tri, pa do tri godine.

Za razliku od običnih elastičnih materijala, ovaj materijal se širi u svim smjerovima, što znači da može dobro da isprati oblik dječijeg tijela tokom rasta.

Materijal je, prije svega, dizajniran za jakne i kapute, i vodootporan je, a Jasin kaže da traga za organskim materijalima koje bi mogao da koristi u proizvodnji, budući da sintetički ne odgovaraju svim potrošačima.

Jasin se nada da će novi komad garderobe moći da ušteti novac roditeljima, ali i da smanji upotrebu otpada i zagađenje, ozloglašenog efekta tekstilne industruje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *