Deficit budžeta do kraja jula 68,2 miliona

Dodajte komentar

Deficit budžeta u proteklih sedam mjeseci iznosio je 68,2 miliona eura, što je 35 odsto manje nego prošle, dok je u julu zabilježen suficit od 17 miliona ili 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su pozitivni trendovi u makroekonomskom okruženju s početka godine vidljivi i kroz naplatu prihoda budžeta, koja prema preliminarnim podacima, u prvih sedam mjeseci iznosi 924,3 miliona eura.

“Naplata prihoda budžeta od januara do jula bila je 11,6 odsto veća nego u istom periodu prethodne godine, ali i 0,4 odsto veća od planirane”, kazali su iz Ministarstva, dodajući da su sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile rast u odnosu na isti period 2017. Naplata poreza na dobit bila je viša 29,4 odsto, na promet nepokretnosti 19,1, na dodatu vrijednost 15,9, na dohodak 8,2 i od akciza 1,5 odsto.

Od početka godine do kraja jula rast su zabilježili i neporeski prihodi, tako da su takse porasle 24,5 odsto, naknade 47,8 i primici od otplate kredita i sredstava prenesenih iz prethodne godine 41,2 odsto.

“Izdaci budžeta u prethodnih sedam mjeseci iznosili su 992,6 miliona eura ili 22,4 odsto BDP-a, što je 6,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Rast rashoda u odnosu na 2017. rezultat je veće realizacije kapitalnog budžeta”, naveli su iz Ministarstva i dodali da su udvostručene i donacije.

U strukturi tekućih rashoda, transferi za socijalnu zaštitu, kao i institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru niže su u odnosu na plan 12,5 miliona eura, odnosno 8,1 miliona eura, respektivno. Oni su dodali da je u dijelu bruto zarada, povećano izdvajanje rezultat identifikovanog nedostatka sredstava po tom osnovu kod pojedinih potrošačkih jedinica, prije rebalansa budžeta usvojenog krajem jula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *