Marković: Crna Gora ne prodaje aerodrome, valorizuje ih putem koncesije

3 komentara

Crna Gora ne prodaje aerodrome, već ih valorizuje putem koncesije, jer je to nesumnjivi benefit za državu i njenu ekonomiju, ocijenio je premijer Duško Marković.

„Vlada se opredijelila da aerodrome valorizuje putem koncesije, zato što je to neophodno, jer su aerodromi usko grlo za ubrzani razvoj u turizmu i cijeloj ekonomiji“, rekao je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje novinara u Vili Gorica, kazao da se aerodromi ne valorizuju samo zbog turizma, nego i zbog potreba ukupne ekonomije.

„Crna Gora ne prodaje aerodrome. U medijima i među oponentima ovog pristupa govori se o prodaji. Ne, to je koncesija, vidjećemo da li na 25 ili 30 godina“, saopštio je Marković.

Postupak, kako je objasnio, ima zakonsku proceduru.

„Javna rasprava traje do 10. septembra, nakon čega ide pretkvalifikacioni postupak, pa tender. Ima još dosta vremena da svi u Crnoj Gori stvore jasnu sliku o modelu koji se predlaže i njegovim prednostima“, naveo je Marković.

On je kazao da, za njega lično, nema nikakvih dilema da Crna Gora treba da ide u tom pravcu, jer je to nesumnjivi benefit za državu i njenu ekonomiju.

„Oni koji kritikuju neka ostanu sa druge stane pozornice. Spreman sam i da sa njima razgovaram o ovome veoma pažljivo“, dodao je Marković.

On je saopštio i da ne bi komentarisao ocjene menadžmeta Aerodroma Crne Gore i poručio da je njihov posao da upravljaju preduzećem dok im traje mandat.

Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona EUR, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro Airlinesa (MA).

Vlada je spremna i da smanji izloženost koncesionara kreditnom riziku od eventualnog nastavka neplaćanja aerodromskih usluga MA, na način da mu država nadoknadi novac koji ne naplati od kompanije.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je pripremilo prognozu za narednih 25 godina prema kojoj će promet na aerodromu Tivat, od prošle do 2043. godine, u prosjeku rasti po stopi od 3,7 odsto godišnje, dok će u Podgorici stopa rasta biti 2,7 odsto.

Finansijska anliza pokazuje da je naknada koja bi se plaćala unaprijed, u iznosu od 52 do 100 miliona EUR razumna suma, uzimajući u obzir veličinu kapitalne investicije (oko 120 miliona) koji će koncesionar finansirati unaprijed i rizike povezane sa prognozama turističkog saobraćaja.

Koncesionar će gazdovati na ukupno 2,52 miliona kvadrata državnog zemljišta u kompleksu aerodroma Podgorica, odnosno 544,6 hiljada na aerodromu Tivat, kao i svom imovinom preduzeća na obje vazdušne luke.

Podijeli ovaj članak
3 Komentara
  • A gdje je sad koncesija nego u ACG.

    Ovo je magla i nema veze sa valorizacijom ničega, a ponajmanje aerodroma. Kakve ekonomske besmislice.

    Ali, da ovo blago brani SD, to je tragedija ove zemlje, jer to onda nije pitanje ekonomije nego sinekura. Taman su zaslužili da ih porazi nepismeni ministar u ko zna kakvim dilovima.

  • I da nije premijer po formalnom osjećaju pogriješio jer turisičkoj sezoni aerodromi nisu usko grlo, nego MA i gužve na putevima i inspekcije i poreznici.
    U ekonomiji koncesija je jasna priča koja realno nema veze sa ovom neo-riječi “valorizacijom”.

  • Pa to je poslednje ili među poslednjima što imamo a da nešto vrijedi … pitam se da li je naša Vlada ikada razmatrala bilo kakav izvještaj bilo kakvog javnog preduzeća o godišnjoj prosto rečeno zaradi pa da kaže ej … pa ovo radi možemo od rada aerodroma isplatiti socijalne naknade

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *