Dobar turizam ne ide bez dobrih plata

Dodajte komentar

Za dobrog konobara, kuvara ili roštiljdžiju, i ove sezone plaća se više. Ukoliko želimo bolje rezultate u turizmu, moramo se okrenuti razvoju ljudskih resursa, ukazuju u Privrednoj komori.

“Imamo situaciju da nam dolaze brendovi, novi investitori, ali najveće razočaranje je što im ne možemo ponuditi naš kadar”, kaže za RTCG Dragan Ivančević, predsjednik odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG.

U Zavodu za zapošljavanje i ove godine analizirali su odnos ponude i tražnje.

“I pored toga što na evidenciji Zavoda ima najviše ekonomista, pravnika, menadžera i vaspitača, tražnja za ovim zanimanjima je najveća, tako da ne možemo reći da su ova zanimanja suficitarna. Ipak, neki od karakterističnih primjera veće tražnje od ponude kod srednjoškolskih zanimanja su u oblasti ugostiteljstva (servir, točilac pića, pomoćni kuvar, konobar). Kada su u pitanju sezonski poslovi, deficitarna zanimanja su: kuvari, konobari, roštiljdžije, pica majstori”, saopšteno je iz ZZZCG.

U ZZZCG ukazuju na nesklad između znanja i zvanja, što potvrđuju i čelni ljudi turizma.

“Srednje škole, fakulteti djecu uče ne samo teoriji nego i praksi, da oni dođu sa vještinama da rade i onda će biti dovoljno radnika, a ne oni ih nauče teoriju, a kod nas hoće da uče praksu. Mi ih onda naučimo i on onda ode vanka da radi”, navodi Zarko Radulović, predsjednik CTU-a.

Da bi radnici ispunili očekivanja poslodavaca, moraju biti stimulisani, kategoričan je dekan Fakuleta za biznis i turizam u Budvi.

“Ako vi imate nuđenje poslova koji traju dva do tri mjeseca, ako je plata ispod 300 eura, ako je smještaj neuslovan, ne možete dobiti ništa sem nepouzdanu i nekvalitetnu radnu snagu, odnosno radnu snagu koja će doći do vas i tu će da vreba da nađe bolji posao”, upozorava dekan Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković.

Dobar turizam, kaže, ne može bez dobrih plata, a u ugostiteljstvu su najniže.

“Ne možemo očekivati da sa tako niskom motivacijom imamo dobar servis i uslugu. Među hotelijerima je, inače, odomaćeno pravilo da je najgori radnik loše plaćen radnik”, navodi Ratković.

Odnos zarade i plata

U ugostiteljstvu je, kažu poslodavci, računica jasna.

35 odsto od ukupnog prometa mogu da budu troškovi rada. Na 100 eura koje ste zaradili, 35 može da ide na plate. Potrošite li više, propašćete“, poručuje Žarko Radulović.

“Moramo državu dovesti do nivoa da više poštuje domaće preduzetnike i investitore da se nađu povlastice i krediti”, poručio je Ivančević.

Razvoj domaćeg proizvoda mora da ide ruku pod ruku sa poboljšanjem znanja i vještina, ističu poslodavci i očekuju kvalitetniji odgovor države.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *