Trump prijeti izlaskom iz WTO-a, napao i Evropsku uniju

Dodajte komentar
Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je da će povući SAD iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO), tvrdeći da je to tijelo nepravedno postupalo prema SAD-u, a u intervjuu Bloombergu kritikovao je i trgovinske politike Evropske unije.

“Ako se ne srede, ja ću se povući iz WTO-a”, rekao je Trump. Tvrdi da je WTO prečesto protiv SAD-a, premda priznaje da su nedavno neke presude išle u korist SAD-u.

Međutim, neke analize pokazuju da SAD dobija oko 90 posto presuda u slučaju da je tužilac, a gubi otprilike isti procenat u slučajevima kada se protiv njega žale.
Trumpovo upozorenje o mogućem izlasku SAD-a iz te organizacije naglašava sukob između njegove protekcionističke trgovinske politike i otvorenog trgovinskog sistema koji WTO nadgleda.

WTO je osnovan kako bi dao pravila za globalnu trgovinu i kako bi riješio sporove između zemalja.

Washington je posljednjih mjeseci pokrenuo trgovinske bitke na nekoliko frontova, a najviše je u fokusu sukob s Kinom jer bi tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije mogao imati negativni uticaj na trgovinu u svijetu i rast globalne ekonomije. Trump je, nastojeći da prisili druge zemlje na ustupke, posljednjih mjeseci uveo carine na uvoz brojnih proizvoda u SAD, ponajviše na kineske.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *