Građani se kod banaka za sedam mjeseci zadužili 285 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski građani su se od početka godine do posljednjeg dana jula kod banaka zadužili 285 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Centralne banke CBCG.

Banke koje posluju na tržištu Crne Gore, njih 15, od početka godine ukupno su odobrile 701,5 miliona eura novih kredita, od kojih je većina data pravnim licima.

“U ukupnim novoodobrenim kreditima, krediti pravnim licima izose 416,5 miliona eura, što čini 59 odsto. Novoodobreni krediti fizičkim licima iznose 285 miliona eura”, kazali su u CBCG, dodajući da je privredi za sedam mjeseci odobreno 302 miliona eura kredita.

Uzimajući u obzir i ranija zaduženja, građani i privreda su 31. jula bankama ukupno dugovali 2,9 milijardi eura, što je godišnji rast od 11,81 odsto.

Krediti pravnim licima iznose 1,7 milijardi eura, odnosno 58,4 odsto ukupnih kredita, dok krediti fizičkim licima iznose 1,2 milijarde eura, odnosno 41,6 odsto kreditnog portfolija banaka” naveli su u CBCG.

U odnosu na posljednji dan jula prošle godine, krediti crnogorskih građana porasli su 12,55 odsto, a pravnih lica 11,28 odsto. U strukturi pravnih lica, krediti privredi, tačnije privrednim društvima u privatnom i društvenom vlasništvu, iznose 1,1 milijardu eura i bilježe rast u jednogodišnjem periodu za 7,85 odsto.

Statistika pokazuje da se građani najviše zadužuju nenamjenski, te da ta vrsta kredita čini 52 odsto njihovih ukupnih zaduženja i iznosi 626,8 miliona eura. Slijede namjenski krediti u iznosu od 498,3 miliona ili 40 odsto.

U strukturi namjenskih kredita preovladavaju stambeni krediti u ukupnom iznosu od 335 miliona eura”, ukazali su u CBCG.

Ostatak kredita u procentu od osam odsto čine hipotekarni krediti, kreditne kartice i poslovi lizinga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *