Turska lira ponovo tone: Ministar Albayrak i Moody's izazvali novu zabrinutost

Dodajte komentar

Turska lira oslabila je danas prema dolaru, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnih negativnih efekata krize na domaću valutu. 

Najnoviji gubici u Turskoj povezani su sa upozorenjima Moody'sa o bankarskom sektoru i komentarima ministra finansija Berata Albayraka koji je rekao da ne vidi veliki rizik za ekonomiju ili finansijski sistem.

Turska valuta je na trgovanju juče pala na 6,4 lira za dolar, što je najniži nivo od 15. avgusta, ali se do 8,28 sati njena vrijednost blago oporavila, na 6,37 lira za dolar.

“Ne uočavamo veliki rizik za tursku ekonomiju i finansijski sistem”, odgovorio je Albayrak turskom listu “Hurriyet” na pitanje o najvećim rizicima u 2019. godini.

Moody's je umanjio rejting 20 turskih finansijskih institucija, rekavši da bi dalja promjena u raspoloženju investitora mogla smanjiti veliku finansijsku pomoć za sektor koji teško pozajmljuje u inostranstvu.

U još jednom znaku pogoršanja, indeks ekonomskog povjerenja u Turskoj pao je za 9 posto u avgustu na najniži nivo od marta 2009. godine.

Centralna banka je udvostručila limite zaduživanja banaka za prekonoćne transakcije, ali analitičari kažu da su takve mjere kratkoročni popravci za pregrijanu ekonomiju i pretjerano labavu monetarnu politiku.

Lira je ove godine na gubitku od oko 40 posto vrijednosti, nakon upliva predsjednika Tayyipa Erdogana u domaću monetarnu politiku i pogoršanja spora sa Sjedinjenim Američkim državama hapšenjem američkog svećenika u Turskoj

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *