Solarnu elektranu bi da grade Kinezi, Arapi i firme iz EU

Dodajte komentar
Ilustracija

Interesovanje za izgradnju solarne elektrane na Možuri, koja će se graditi u Ulcinju na lokalitetu Briska gora, najveće je među ponuđačima iz zemalja Evropske unije, sa Bliskog istoka i iz Kine, a do sada je tendersku dokumentaciju za taj projekat otkupilo 11 kompanija, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva ekonomije.

Tenderska komisija će, po zatvaranju javne ponude u ponedjeljak, izvršiti vrjednovanje zainteresovanih kompanija i u skladu sa kriterijumima propisanim tenderom, napraviti rang listu.

“Sa prvorangiranim ponuđačem uslijediće potpisivanje ugovora, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje solarne elektrane”, kazali su iz Ministarstva.

Procijenjena vrijednost izgradnje solara na Briskoj gori je 300 miliona eura, a stvarna vrijednost radova biće poznata nakon što bude izabrana kompanija koja će graditi energetski objekat u Ulcinju.

Plan je da radovi na solaru najduže traju 36 mjeseci.

“U prvoj fazi radova, koji će trajati 18 mjeseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50 megavati elektrane. Izgradnja preostalog dijela elektrane do ukupne planirane instalisane snage od 200 megavati, trajaće tri godine od potpisivanja ugovora”, istaknuto je u tenderu o davanju u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Briska gora u ulcinjskoj opštini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *