Proizvođači povrća nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda

Dodajte komentar

Proizvođači povrća ove godine nijesu imali problema sa plasmanom svojih proizvoda i smatraju da je otkup bio bolje organizovan nego lani.

Poljoprivredni proizvođač iz Malesije Valentin Nicaj nije imao problem sa prodajom lubenica i krompira.

“Sve količine kvalitetne robe smo prodali. Otkup je bio bolje organizovan nego lani, mada smo i prošle godine sve prodali, ali ove smo sada lakše plasirali robu”, kazao je Nicaj.

Većinu proizvodnje, oko 80 odsto, porodica Nicaj plasira u otkupni centar kompanije Voli.

“Zadovoljan sam saradnjom sa Volijem. I da smo imali dva puta veću proizvodnju mogli smo je prodati”, istakao je, naglasivši da nijesu imali problema sa naplatom, jer im je roba isplaćivana svaki drugi dan.

Nicaj je ove godine proizveo 150 tona lubenice i 25 tona krompira, a njegova porodica u proizvodnju je uložila 25.000 eura.

Jedan od najvećih domaćih proizvođača povrća Veselin Jovović, iz bjelopavlićkog sela Jelenak, kazao je Pobjedi prošle sedmice da je zadovoljan ovogodišnjom prodajom, dodajući da svake godine uvećava proizvodnju za pet do deset procenata.

“Nijesam imao problema sa plasmanom u otkupni centar kompanije Voli, a dio proizvodnje mi otkupljuju i veletrgovine sa Primorja. Zadovoljan sam saradnjom sa ovim trgovačkim lancima i nemam problem sa naplatom”, istakao je Jovović i dodao da većina drugih proizvođača nije imala problem sa prodajom.

Zasijano 72 hektra povrća više nego prošle godine

Koristeći bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz javni poziv iz Agrobudžeta, proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali su ove godine više od 923 hiljade eura u širenje i unapređenje proizvodnje.

Od Ministarstva dobili su bespovratnu podršku u iznosu od više od 390 hiljada eura.

Kako je saopšteno iz ovog resora, interesovanje povrtara da unapređenju proizvodnju i ove godine bilo je povećano, čime je nastavljen trend rasta broja korisnika podrške i zasijanih površina.

Podržan je 321 proizvođač povrća, što je 74 proizvođača više u odnosu na prethodnu godinu.

“Kao jedan od rezultata, zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2017. godine pod povrćem je zasijano 568ha, dok je u 2018. godini zasijano 640ha. Posebno ohrabrenje je što je na sjeveru zabilježen rast od 35 odsto zasijanih površina obuhvaćenih podrškom. U centralnom dijelu Crne Gore rast je na nivou 15 odsto”, navode iz Ministarstva.

Ističu da su, kroz javni poziv za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za 2018. godinu, koji je objavljen u februaru ove godine, proizvođači imali mogućnost da dobiju podršku u iznosu do 40 odsto vrijednosti investicije za nabavku sadnog/sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus) i do 50 odsto za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju.

Iz ministarstva podsjećaju da ove godine posebna pažnja bila na proizvodnji u zaštićenom prostoru, te je uvedena nova mjera podrške za nabavku UV folija.

“Po ovom osnovu ukupno 55 proizvođača povrća ostvarilo je podršku u iznosu od oko 20 hiljada eura, za nabavku folije za plastenike površine 7,8 hektra”, kazali su iz ovog resora.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *