Moody's mora da plati 16 miliona dolara kazne

Dodajte komentar
Agencija Moody's Investors Service Inc. pristala je da platit ukupno 16,25 miliona dolara kazne zbog propusta u unutrašnjoj kontroli i nejasnih definicija i nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, objavila je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

Bio je to prvi pravni spor koji je američki finansijski regulator pokrenuo zbog nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, napominje novinska agencija dpa.

Ukupna je vrijednost hartija od vrijednosti u čijim je rejtinzima utvrđena nedosljedna primjena simbola dvije milijarde dolara.

Prema nagodbi, Moody's će platiti kaznu od 15 miliona dolara zbog propusta u internoj kontroli, uključujući modele koje su koristili pri ocjenjivanju kvaliteta harrija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima.

Odvojeno je agencija pristala da plati 1,25 miliona dolara i analizira mjere, procedure i interne kontrole vezano za upotrebu simbola u kreditnim rejtinzima.

U Moody'su nisu ni priznali ni opovrgnuli SEC-ove optužbe.

Prema SEC-u, Moody's nije uspostavio ni dokumentima potkrijepio efikasnu strukturu interne kontrole u modelima koje su preuzeli od partnerske kompanije i koristili u ocjenjivanju kvaliteta hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Nisu takođe zadržali ni primjenjivali postojeće mehanizme interne kontrole predviđene za te modele.

Agencija je zbog grešaka u modelima korigivaka više od 650 rejtinga vrijednosnca baziranih na hipotekarnim kreditima ukupne vrijednosti veće od 49 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *