Evropljani odustaju od ljetnjeg računanja vremena

Dodajte komentar

Većina građana Evropske unije izjasnila se protiv pomjeranja sata dva puta godišnje i sve ukazuje da će se u Uniji prestati sa prelaskom na ljetnje računanje vremena.

Stanovnici EU, po svemu sudeći, 28. oktobra će posljednji put pomjeriti sat – u tri će vratiti kazaljku jedan sat unazad, na dva, odnosno na standardno vrijeme.

Više od 80 odsto ispitanika u najvećem onlajn istraživanju u istoriji EU izjasnilo se protiv pomjeranja sata dva puta godišnje, piše nemački list Vestafalenpost pozivajući se na dobro informisane izvore u Briselu.

U anketi koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi.

Ljetnje računanje vremena podrazumijeva pomjeranje časovnika kako bi tokom ljetnjih mjeseci u večernjim satima dan duže trajao.

To se praktikuje u najvećem dijelu Sjeverne Amerike i Evrope, dok većina zemalja u drugim regionima to ne radi.

Evropska komisija će o rezultatima istraživanje razgovarati danas, piše EURACTIV.com.

Portparol Komisije Margaritis Skinjas rekao je da anketa “nije referendum” i da o ukidanju pomjeranja sata treba da se izjasni i Evropski parlament.

Čini se, međutim, izvesnim da će ljetnje računanje vremena biti napušteno.

Ljetnje računanje vremena u sadašnjem obliku uvedeno je u Njemačkoj 1980, a mnogo ranije u nekim drugim zemljama, u cilju štednje energije.

Od 2002. pomjeranje časovnika regulisano je na nivou EU.

Više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno se zalaže u EU da se direktiva o ljetnjem računanju vremena stavi van snage.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *