Zagrebačka berza sprema veliko ‘čišćenje’

Dodajte komentar
z0207oa5

Zagrebačka berza priprema se za “čišćenje” tržišta od kompanija koje godinama ne ispunjavaju obveze prema investitorima, pa i samoj berzi u pokušaju obnove poljuljanog povjerenja u tržište dionica. Mogućnost isključenja iz berzanskog uvrštenja daje novi Zakon o tržištu kapitala (ZTK) u koji su konačno ugrađene odredbe koje je ZSE već dugo tražila, a tiču se poboljšanja transparentnosti kompanija prema ulagačima.

Kako pojašnjava član Uprave Tomislav Gračan, najavljeno formiranje Vodećeg tržišta, namijenjenog većim i likvidnijim kompanijama koje su spremne da se pridržavaju najviših standarda odnosa s investitorima, povezano je s uvođenjem strožeg nadzora nad ispunjavanjem uslova uvrštenja u nižim segmentima uređenog tržišta.

“Berza svakih šest mjeseci sprovodi nadzor nad izdavačima i do sada nikada nije donosila odluku o isključenju s uređenog tržišta zbog nepoštivanja obveza preuzetih ugovorom o uvrštenju, pravilima i Zakonom o tržištu kapitala. S obzirom da su novim ZTK-om dioničari dobili pravnu zaštitu u slučaju da berza isključi izdavača s uređenog tržišta zbog nepoštivanja obveza na način da mogu pokrenuti sudski postupak za naknadu štete protiv izdavača i njegovih rukovodećih osoba, mi ćemo kod sljedećih nadzora krajem ove godine kao krajnju mjeru donijeti i odluku o isključenju za one koji se ne pridržavaju obveza”, kaže Gračan.

Ovakve mjere Zagrebačka berza do sada nije praktikovala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *