Deripaska bježi sa Kipra u ruski offshore

Dodajte komentar

Vijeće direktora kompanije En+ Group Plc u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske načelno je odobrilo prijelaz 100%  strukture kompanine -kćeri En+Holding Limited (tj. njene registracije) iz kiparskih offshorova u Rusiju, saopsteno je iz te kompanije.

Ta je odluka usvojena nakon što je 6. avgusta stupio na snagu zakon o ruskim offshorovima – posebnim administrativnim zonama na ostrvu Rusky u blizini Vladivostoka, i Oktyabrskiy u zoni Kalinjingradske regije.  Zone imaju poseban poreski i zakonski siatem za poslovnu djelatnost.

Prema podatcima En+, to će grupaciji omogućiti korištenje prednosti novog ruskog zakonodavstva o međunarodnim kompanijama, stekavši status međunarodne kompanije i poreskih preferencija. Na oatrvima je ukinut devizni nadzor, a unutarnje informacije rezidenata nisu dostupne stranim državama.

Deripaskin veliki koncern (proizvodnja aluminija- RUSAL), u čijim fabrikama u Rusiji rade desetine hiljada ljudi i koji je „igrač“ na međunarodnim berzama, još je početkom godine došao pod udar američkih sankcija i upao u velike probleme u pogledu izlistavanja njegovih dionica na berzama. Do sada se Oleg Deripaska nije uspio dogovoriti s američkim Ministarstvom finansija o izvlačenju kompanije iz sankcionog režima. Uslove američke strane Deripaska nazvao je „kanibalskim“, a predložio je svoju varijantu za dogovor: on je spreman da snizi svoj udio u En+ na 45%, ali ne i položi aktive kompanije u fond koji je naznačilo američko Ministarstvo finansija. Umjesto toga on će ih položiti u rusku banku VTB.

Ruski offshori zapravo su odgovor Moskve na jačanje američkih sankcija, a njima se nastoje zaštititi velike ruske kompanije od američkih sankcija.

Radi se o proceduri zamjene pravnog središta s jedne na drugu adresu pri očuvanju svog organizacionog i pravnog statusa i korporativne strukture. Na taj način kompanija prekida svoje funkcionisanje kao pravna osoba u mjestu probitne registracije i nastavlja svoju djelatnost u drugoj zemlji u skladu s novim zakonodavstvom i jurisdikcijom.

Izvor: Geopolitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *