Mirzazade: Vjerujem u potencijale Crne Gore

Dodajte komentar
Foto: kaspiy.az

Crna Gora je jedina zemlja poslije Azerbejdžana gdje bih mogao da ostanem da živim i to se desilo. Ovdje imam puno prijatelja. Bio je izazov da ostanem, jer sam vjerovao i vjerujem u potencijale ove zemlje, kazao je u razgovoru za Pobjedu direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgorici Sejran Mirzazade.

Ističe da želi da bude dio progresa Crne Gore. Nakon što je okončao diplomatski mandat 2016. godine htio je da ostane da živi ovdje, pa je preselio i porodicu. Kaže, ostaće dok god bude mogao.

“I druge zemlje imaju ljepote – more, planine, ali to je ovdje sve u jednom. Ovaj ambijent ne čine samo prirodne ljepote, nego i vaše gostoprimstvo. Oduševljen sam kad vidim koliko volite vašu istoriju, kako ste sačuvali tradiciju, kako cijenite vaše porodične vrijednosti, prijatelje, kako cijenite riječ. Riječ ima težinu. Svuda je globalizacija, asimilacija i nije lako malim narodima, zemljama kao što je Crna Gora, kao Azerbejdžan, jer smo i mi mala država u našem regionu”, ističe Mirzazade.

Vjeruje i da postoji još potencijala za razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje.

“Hoćemo da budemo most za naše potencijalne investotore koji dolaze u Crnu Goru prvi put, koji imaju barijere sa jezikom i nijesu im poznate povoljnosti koje crnogorska vlada ili opštine daju”, kazao je Mirzazade, naglašavajući da se Kulturno-ekonomski centar ne bavi politikom.

Crna Gora je, naglašava on, politički i ekonomski stabilna zemlja.

“Mislim da Vlada radi sve što može. Ni Crna Gora ni Azerbejdžan nijesu u najboljem okruženju, jer ekonomska situacija u regionu i te kako utiče na nas”, kaže Mirzazade i naglašava da je situacija kod nas bolja nego u regionu.

Zahvaljujući iskrenom prijateljskom odnosu i povjerenju, ističe Mirzazade, najveća vanenergetska investicija u inostranstvu Azerbejdžana upravo je u Crnoj Gori-projekat Portonovi u Herceg Novom.

“Crna Gora je jedina zemlja gdje imamo banku. Osim Portonovog, postoji interesovanje za različite projekte i na sjeveru Crne Gore i za poljoprivredu. Dolaze ljudi, zainteresovani za Crnu Goru. Pitaju kakvo je zakonodavstvo, kakve povoljnosti nudi Vlada, kakve povoljnosti daju opštine”, kaže Mirzazade, zaključujući da još nijesmo iskoristili međusobne potenicijale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *