Željeznica najavila ulaganje deset miliona u obnovu voznog parka

Dodajte komentar

Željeznički prevoz (ŽPCG) će u toku naredne godine u obnovu voznog parka uložiti oko deset miliona EUR, posredstvom Evropske organizacije za finansiranje željezničkih voznih sredstava (EUROFIMA).

Dogovor u vezi sa ulaganjem u obnovu voznih sredstava postignut je na sastanku menadžmenta ŽPCG sa predstavnicima EUROFIMA-e, održanom sredinom prošle sedmice.

“ŽPCG planira da kreditom od EUROFIMA-e finansira investicionu opravku tri elektro-lokomotive serije 461, jedan dizel-elektro lokomotive serije 643, dva elektromotorna voza serije 412/416, tri elektromotorna voza CAF Civity, 12 putničkih kola, kao i nabavku rezervnih djelova za sva vozna sredstva”, navodi se u saopštenju ŽPCG.

Dio sredstava će, kako se dodaje, biti uložen i za kupovinu 15 putničkih kola, novih ili polovnih, zadovoljavajućih karakteristika.

“Projekat obnove voznih sredstava ŽPCG još je potrebno da odobri resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao i Vlada. Očekivanja su da će to biti urađeno do kraja ove godine, s obzirom na to da se radi o veoma povoljnim kreditnim uslovima”, rekli su iz ŽPCG.

Imajući u vidu starost voznih sredstava sa kojima ŽPCG raspolaže, paralelno će se raditi na aktivnostima nabavke tri nova elektromotorna voza koje planira Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, a procijenjeni iznos nabavke je 13 miliona EUR.

“Na ovaj način eliminisaće se mnogi negativni faktori koji utiču na poslovanje ŽPCG, te će se stvoriti preduslovi za unaprijeđenje funkcionisanja kompanije i kvaliteta naših usluga. Takođe, navedena ulaganja će uticati na zadovoljenje potreba prevoza putnika u lokalnom, a posebno u međunarodnom saobraćaju u narednom periodu, u smislu poboljšanja komfora i uslova putovanja”, kazali su iz ŽPCG.

EUROFIMA je specijalizovana evropska organizacija za finansiranje željezničkih voznih sredstava kod koje su izuzetno povoljni kreditni uslovi za finansiranje investicionih opravki, nabavki voznih sredstava i rezervnih djelova.

“ŽPCG je u prethodnom periodu već imao saradnju sa ovom organizacijom i u tom smislu nosi pozitivna iskustva, te očekujemo jednako povoljan nastavak saradnje”, podsjetili su iz kompanije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstava saobraćaja i pomorstva i finansija.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *