U septembru počinje izrada novog programa reformi do 2021. godine

Dodajte komentar

Vlada u septembru počinje izradu programa ekonomskih reformi za period od naredne do 2021. godine. Planirano je da bude gotov u januaru naredne godine, kada će biti upućen Evropskoj komisiji na mišljenje, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Krajem januara ove godine je, inače, usvojen aktuelni program ekonomskih reformi od ove do 2020. godine, u kojem je strateški razvojni cilj održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemlje u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života svih njenih građana.

U aktuelnom programu se ističe da su Crnoj Gori i u narednom periodu potrebne stope realnog ekonomskog rasta od oko četiri odsto godišnje, kako bi BDP po glavi stanovnika brže konvergirao sa onim u EU. Iz ovog resora nijesu ulazili u detalje novog programa, ali su objasnili da je glavni cilj jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, posebno konsolidacija javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora, rast izvoza, zaposlenosti, otvaranje novih mogućnosti za ubrzanje ekonomije.

Nastaviće se sa rješavanjem strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentnosti zemlje i povećanje potencijalnog privrednog rasta. – Jak investicioni ciklus povećaće potencijal za rast ekonomije na srednji i dugi rok, prije svega u oblastima putne infrastrukture, energetike, turizma i poljoprivrede, uz multiplikativni efekat na sve ekonomske sektore – objasnili su u Ministarstvu.

Industrija

Razvoj industrijske proizvodnje i povećanje kapaciteta, kažu, već je duže u fokusu kreatora ekonomske politike.

“Na taj način jača se diverzifikacija privrede, što će imati velike pozitivne efekte na povećanje izvoznih aktivnosti zemlje. Uvozna zavisnost će se smanjiti tako što će se nadomjestiti domaćom proizvodnjom”, objasnili su oni.

U novom dokumentu će se naći i energetski sektor.

“Razvoj energetskog sektora doživljava veliki uspon, imajući u vidu razvoj postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, tranzit Transanadolijskog gasovoda, koji će prolaziti kroz Crnu Goru i približiti je tržištu gasa i gasifikaciji, zatim završetak podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije čije se puštanje u probni rad očekuje do kraja godine, i brojni drugi projekti u energetici”, ističu u Ministarstvu. Primjenom raznih mjera podsticaja kontinuirano se, dodaju, radi na povećanju proizvodnje u prerađivačkoj industriji.

“U toku je realizacija više programa usmjerenih na razvoj proizvodnje hrane -meso i mesne prerađevine, mlječni proizvodi, proizvodnja voća i povrća, prerada drveta, farmaceutski proizvodi. Nastavak realizacije ovih programa planiran je i u narednom periodu, što će uticati na rast prerađivačke industrije kao najznačajnijeg sektora industrijske proizvodnje”, objašnjavaju u ovom resoru.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *