Lira i dalje u padu

Dodajte komentar

Turska lira pala je za 3 odsto prema dolaru, pošto su lokalna tržišta obnovila trgovanje posle jednonedjeljnog obilježavanja muslimanskog praznika Kurban Bajrama.

Lira je “skliznula” na 6,19 lira za dolar, što je značajno niže u odnosu na vrijednost sa zatvaranja berze u petak od 6,0 lira za dolar, prenosi Rojters.

“Osjetljivost deviznog kursa, koju su prouzrokovala tenzije između nas i SAD, nastavlja se”, kaže analitičar iz brokerske kuće Integral, Seda Ozer, dodajući da su valute tržišta u razvoju generalno slabije od dolara.

Turska valuta je, kako navodi Rojters, izgubila oko 38 odsto vrijednosti od početka godine, usljed zabrinutosti zbog uticaja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na domaću monetarnu politiku, ali i usljed spora Ankare sa SAD zbog hapšenja jednog američkog sveštenika u Turskoj.

Investitori će, ipak, danas preusmjeriti pažnju na sastanak između turskog ministra finansija Berata Albajraka i njegovog francuskog kolege u Parizu, koji bi u 14.30 časova trebalo da se obrate medijima, navodi britanska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *