Azijske berze porasle, dolar i dalje slabi

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene deonica snažno porasle, zahvaljujući rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je postupno povećanje kamata najbolje za zaštitu američke ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 2,0 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, što pokazuje da na tržištu i dalje vladaju ′bikovi′. Time je potvrđeno i dosad najduže razdoblje vladavine ′bikova′, koje se sada proteže na više od 3.450 dana.

U petak je uspon cijena dionica podstakla poruka predsjednika američke centralne banke Powella da je postupno povećanje kamatnih stopa najbolji način da se zaštiti ekonomija, zadrži snažan rast zapošljavanja i spreči preveliki rast inflacije.

Powellovi komentari nisu promijenili očekivanja na tržištu da će Fed, koji je od početka godine u dva navrata povećao kamate, do kraja godine još u septembru, a vjerovatno i decembru povećati cijenu novca.

„Powellovi komentari potvrđuju potrebu za daljim postupnim povećanjem kamata i ističu da su dosadašnja povećanja pozitivno uticala na ekonomiju. No, rast kamata zavisiće od budućih ekonomskih pokazatelja, a drugi funkcioneri Feda poručili su da ništa nije unaprijed određeno”, pišu analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

Najviše su jutros porasle cijene deonica na kineskim tržištima, više od 1,4 posto, nakon signala iz centralne kineske banke da nastoji da zauzda pad kursa juana.

Zahvaljujući tome, jutros je cijena juana prema dolaru dostigla najviši nivo u posljednje dvije nedjelje, nakon što je početkom mjeseca potonula na najniži nivo u više od godinu dana.

Dolar je na valutnim tržištima oslabio i jutros, no sporije nego u petak kada se našao pod pritiskom Powellovih komentara.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,075 bodova, što je 0,07 posto manje nego što je iznosio u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je cijena dolara prema japanskom jenu skliznula 0,15 posto, na 111,05 jena, dok je kurs eura prema američkoj valuti porastao 0,1 posto, na 1,1630 dolara.

Cijene nafte su jutros blago pale, nakon što su prošle nedjelje skočile više od 4 posto i prekinule negativni niz koji je trajao nedjeljama.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 5 centi, na 75,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,06 posto, na 68,68 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *