Dolar ojačao nakon pet dana, euro pao

Dolar je prekinuo petodnevnu seriju slabljenja, dok je euro pao. Američku valutu je pogurala politička neizvjesnost, nova runda trgovinskih tarifa između SAD i Kine i zapisnik sa posljednjeg sastanka Federalnih rezervi u kojem je signalizirano povećanje kamatnih stopa u septembru.

Vašington i Peking su zaoštrili višemjesečni trgovinski rat uvođenjem dodatnih carina od 25 procenata na uzajamni uvoz proizvoda u vrijednosti od po 16 milijardi dolara, što je uznemirilo investitore koji su sigurnost potražili u dolaru.

Dolarski indeks je porastao za 0,3 procenta na 95,415 poena, udaljivši se od tronedeljnog minimuma od 94,934 poena, koji je zabeležen tokom noći.

Euro je pao za oko 0,3 odsto, na 1,1559 dolara, sa dvonedjeljnog maksimuma od 1,1623 dolara.

Jen je takođe oslabio prema američkoj valuti za 0,3 procenta na 110,91 jena, usljed pojačane tražnje za sigurnim dolarom.

Valute zemalja u usponu su uglavnom bile u padu pošto je dolar jačao.

Švajcarski franak je prema jedinstvenoj valuti ojačao za 0,3 procenta na 1,1374 franaka za euro, okončavši nedavni trend gubitaka. Franak je ranije tokom ovog mjeseca zabilježio skoro 13-mjesečni maksimum prema euru od 1,1244 franaka.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *