Da li će Saudijci kupiti Liverpul za dvije milijarde funti?

Dodajte komentar

Bogata kraljevska porodica Al Nahajan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata umalo je postala vlasnik još jednog kluba u Premijer ligi.

Prema pisanju engleskih medija, šeik Kaled bin Zajed Al Nahajan želio je krajem prošle i početkom ove godine za dvije milijarde funti kupiti svih 100 odsto dionica Liverpula. Šeik, koji je bliski rođak vlasnika Mančester sitija, šeika Mansura, svoj plan je izložio Liverpulovim čelnicima preko svojih saradnika.

Iako nije bogat kao Mansur, Kaled je jedan od najbogatijih i najuspješnijih ljudi u Zalivu, a krajem prošle godine se direktor njegovog konglomerata kompanija, sastao s Liverpulovim predsjednikom Tomom Vernerom u Njujorku. Kaled je, o čemu svjedoče i mejlovi koje posjeduje Dejli mejl, Liverpul želio preuzeti u saradnji s kineskim investitorom, ali posao na kraju nije uspio. Liverpul je novinarima potvrdio sastanak u Njujorku, ali klub tvrdi da daljih pregovora nije bilo.

Iako američki vlasnici Fenvej Sportske Grupe nisu prodali Liverpul, novinari su u posjedu mejlova u kojima se jasno vidi da Amerikanci traže investitore, čak i potencijalne kupce za klub, piše Indeks.

FSG je angažovao i firmu Allan & Co. da nađe potencijalne investitore koji bi klub učinili jednim od najvećih na svijetu, a direktor te firme Stiven Grinberg obratio se šeiku Kaledu.

Među mejlovima je i dogovor šeikove firme Bin Zajed Internešnel i švajcarskog invescitionog fonda kojim se pokušava dogovoriti dodatna investicija od 750 miliona funti. Ugovor je potpisan 22. januara ove godine, a u njemu stoji da će Bin Zajed Internešnel za dvije milijarde funti dobiti svih 100 odsto dionica “jednog engleskog kluba” te da će se osigurati dodatan kapital za klub.

Grinberg je od direktora Zajedovog konglomerata tražio garancije za investiciju i zalog od 25 miliona funti, ali tu je posao propao. Ti dokumenti mu nisu dostavljeni, zalog nije uplaćen i od preuzimanja kluba nije bilo ništa. Liverpul je demantovao da je klub na prodaju, iako su investicije moguće.

“Fenvej Sportska Grupa je bio vrlo jasna: Liverpul nije na prodaju. Ali, bili smo jasni i glasni kad smo rekli da bismo, pod pravim i prihvatljivim uslovima, dopustili manju investiciju, odnosno otkup manjeg dijela dionica ako bismo zaključili da je to dugoročno dobro za Liverpul”, stoji u klupskom saopštenju.

Interes šeika navodno još postoji i očekuje se da će se ponovno javiti s novom ponudom.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *