Veći minimalac po satu donio otkaze

Dodajte komentar

Na povećanje minimalnih plata u dijelovima SAD sa 7,5 na 15 dolara po satu, vlasnici radnji odgovorili su većim brojem otkaza.

Jedan od najpoznatijih restorana u Njujorku “Kafe šop” uskoro će biti zatvoren, a bivša radnica, sada političar u Demokratskoj stranci, Aleksandrija Okasio Kortez, jedan je od “krivaca” što će njene nekadašnje kolege ostati bez posla.

Ona se zalagala za povećanje minimalca po satu na 15 dolara i zbog toga je i pobijedila na izborima u stranci, tvrdeći da se to neće odraziti na radna mjesta.

Vlasnici, međutim, tvrde da je “najam prostora vrlo skup, a sada raste i minimalna plata”.

Zagovornici povećanja minimalca tvrdili su da u Sijetlu, koji je prije četiri godine povećao postupno minimalnu platu na 15 dolara po satu, nije došlo do ekonomske stagnacije.

Međutim, “Vašington post” je objavio rezultate istraživanja Odjeljenja za javnu politiku i upravljanje Univerziteta Vašington koje pokazuje da je rast minimalne plate u Sijetlu doveo do znatnog smanjenja broja radnih mjesta.

Broj radnih časova u slabije plaćenim poslovima smanjen je za devet odsto od početka 2016. godine, a plate su porasle za oko tri odsto, tako da su najsiromašniji radnici zarađivali prosječno 125 dolara manje po mjesecu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *