Moscovici: Majski izbori najvažniji u istoriji EU

Dodajte komentar

Sljedeći evropski izbori koji će se održati u maju “vjerovatno su najvažniji” od njihovog pokretanja 1979., ocijenio je u četvrtak evropski komesar Pierre Moscovici.

“Ti izbori su vjerovatno najvažniji otkad je evropski parlament izabran opštim pravom glasa, to jest od 1979. godine”, ocijenio je na radiju France Info evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove, poreski sistem i carinsku uniju.

Po nekadašnjem francuskom socijalističkom ministru, glasanje će biti odlučeno u direktnom sudaru proevropljana i populista.

Izbori će odgovoriti na pitanje “hoćemo li biti Evropljani, jesmo li sposobni u svijetu u kojem postoje Putin, Trump, Xi Jiping reći da imamo poseban model ekonomske učinkovitosti i socijalne pravde protiv koje se iznutra bore populisti, koji su u suštini funkcioneri krajnje desnice protivni demokratiji, ili smo pak skloni netrpeljivim demokracijama, kad pravna država zauzima drugo mjesto”, nastavio je Moscovici.

“Pitanje će biti nastavljamo li ovu evropsku avanturu rušeći nacionalizam ili popuštanjem nacionalizmu”, dodao je Moscovici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *