Brkoviću se smiješi milionska odšteta

Dodajte komentar

Viši sud u Bijelom Polju odbio je da potvrdi presudu pljevaljskog osnovnog suda u sporu “Vektre Jakić” i pljevaljske lokalne uprave, gdje se Opština Pljevlja oslobađa odgovornosti. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju slučaj je opet vraćen na suđenje, a pljevaljskoj lokalnoj upravi prijeti opasnost da “Vektri Jakić” plati milionsku odštetu.

“Prvostepeni sud nije na pouzdan način utvrdio koja su potraživanja tuženog opštine na osnovu neizmirenih poreskih obaveza bila dospjela prije započinjanja postupka prinudne naplate, a koja su obuhvaćena planom reorganizadije, niti je utvrđeno da li je tužilad postupao po planu reorganizacije, da li je u spornom periodu izmirivao poreske i druge obaveze prema ostalim povjeriocima, saglasno usvojenom planu reorganizacije”, navodi se u presudi Višeg suda u Bijelom Polju.

Firma “Vektra Jakić” je tužila Opštinu Pljevlja jer joj je ista navodno blokirala račune zahtijevajući naplatu potraživanja koja nijesu bila prijavljena u stečajnu masu, tako da planom reorganizacije naplata određenih novčanih sredstava nije bila predviđena.

Iz “Vektre Jakić” tvrde da su blokade nanijele štetu poslovanju i stopirale investicione planove, te da su nezakonite jer lokalna uprava nije prijavila potraživanja tokom stečajnog postupka 2012. godine, pa samim tim nijesu ni uvrštena u plan reorganizacije. Kompanija je tužila pljevaljsku opštinu tražeći nadoknadu materijalne štete u vidu stvarne štete u iznosu od 1,93 miliona eura. Po osnovu izgubljene dobiti “Vektra Jakić” traži odštetu u iznosu od 3,6 miliona eura i na ime naknade nematerijalne štete po osnovu povrede ugleda i prava ličnosti 250 hiljada eura, a sve sa zakonskim kamatama od dana donošenja presuce.

Pravni zastupnici pljevaljske opštine tokom postupka su tvrdili da je opština prijavila potraživanja za porez na nepokretnosti za 2012. godinu, da je poštovala plan reorganizacije i nije prinudno naplaćivala ta dugovanja, već su prinudno naplaćena dugovanja dospjela nakon izlaska firme iz stečaja.

Nakon ove presude Višeg suda u Bijelom Polju otvara se mogućnost da “Vektra Jakić” trijumfuje na sudu i da pljevaljska lokalna uprava bude dovedena u veoma težak položaj. Posebno veliku opasnost predstavlja to što “Vektra Jakić” potražuje preko četiri miliona eura, a pljevaljska lokalna uprava jedva funkcioniše i sa dugom od oko dvadeset miliona eura.

Izvor Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *