Porodica Walton će biti prva porodica koja će vrijedjeti 200 milijardi dolara

Dodajte komentar
Jim, Alice i Rob Walton

Nakon Walmartove objave o najboljim rezultatima u prodaji u posljednjih deset godina i rastu vrijednosti dionica kompanije za deset posto, bogatstvo njihovih osnivača, porodice Walton, poraslo je za 11,6 milijardi dolara, piše CNBC. Tako je porodica Walton, inače najbogatija porodica svijeta, postala “teška” 163,2 milijarde dolara.

Kada je Sam Walton otvarao prvu Walmartovu prodavnicu 1962., mislio je da će voditi samo malu lokalnu trgovinu, ali je vrlo brzo promijenio svoju prvotnu ideju. Veće ambicije su ga u nekoliko decenija “dovele” do kompanije koja ima više od 12.000 prodavnica i koja je danas najveća svjetska kompanija po prihodima. Da pojasnimo, Walmart, prema Fortuneovoj listi najvećih svjetskih kompanija, bilježi prihode od 500,3 milijarde dolara.

Slijede ga Exxon Mobil koji ima čak i više nego upola manje prihode (244,4 milijarde dolara) pa Berkshire Hathaway s 242,1 milijarde dolara, Apple s 229, 2 milijardi dolara prihoda i, konačno, UnitedHealth Group koji bilježi prihode od 201,2 milijardu dolara.

Upravo zbog toga se dinastija Walton, koja posjeduje oko 50 posto udjela kompanije, nalazi na samom vrhu Bloombergove liste najbogatijih porodica svijeta, s bogatstvom koje premašuje i ono Jeffa Bezosa (151 milijarda dolara).

Forbes prognozira da će Waltoni biti prva porodica u povijesti vrijedna 200 milijardi dolara. Osim toga, svaki nasljednik Sama Walton se nalazi i na listi 20 najbogatijih ljudi na svijetu. Recimo, Jim Walton težak je 46,4 milijarde dolara i 11. je najbogatija osoba svijeta, a njegov brat Rob samo je četiri mjesta niže s prihodima od 46,2 milijarde dolara. Njihova sestra Alice, iako ima niže prihode od njih (46 milijarde dolara), ove je godine uzela titulu najbogatije žene svijeta od L'Oréalove nasljednice Françoise Bettencourt Meyers (42,2 milijarde dolara).

10 najbogatijih porodica na svijetu:

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *