Nekoliko crnogorskih hotela ostalo bez zvjezdice, ne zna se koji

Dodajte komentar

Nekoliko crnogorskih hotela ove sezone je ostalo bez zvjezdice, odnosno dobilo je nižu kategoriju, jer je Komisija za kategorizaciju utvrdila da ne ispunjavaju standarde prethodno dodijeljene kategorije, kazali su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iz tog Vladinog resora nijesu naveli o kojim se hotelima radi, ali su upozorili da će u postupku rekategorizacije, ako komisija utvrdi da objekat ne ispunjava standarde prethodno dodijeljene kategorije, oduzimati zvjezdicu.

„Tokom tekuće sezone bilo je nekoliko takvih situacija gdje je komisija umjesto četiri zvjezdice dodijelila tri zvjezdice pojedinim hotelskim objektima. Potrebno je održavati postojeći nivo dodijeljene kategorije, ali i raditi na unapređenju kvaliteta opremljenosti i usluge hotelskih objekata”, rekli su „Vijestima” iz ministarstva na čijem je čelu ministar turizma Pavle Radulović.

Podsjećaju da je početkom ove godine stupio na snagu novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu na osnovu kojeg je donijet i novi pravilnik o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, čiji sastavni dio predstavljaju i nove ček-liste kojim su bliže definisani standardi po pitanju kategorizacije ugostiteljskih objekata. Normativi u pravilniku zasnovani su na međunarodnim standardima.

„Priručnik za standardizaciju turističkog smještaja nije novina, već se postojeći primjenjivao i u prethodnom periodu. Kategorija se dodjeljuje na period od tri godine i nakon isteka tog roka podnosi se zahtjev za rekategorizaciju. Ono što je novina jeste samo kategorizacija za ugostiteljske objekte od jedne do tri zvjezdice”, objasnili su iz Ministarstva.

Za ugostiteljske objekte za koje ministarstvo donosi rješenje o odobrenju za rad, a koji se rekategorišu (obnavljaju kategoriju) i predaju zahtjev zajedno sa popunjenim ček-listama (standardima za kategoriju) od jedne do tri zvjezdice, ministarstvo će donositi rješenje o kategorizaciji, dok će turistička inspekcija kontrolisati ispunjenost uslova.

Obaveza ugostitelja je da uz zahtjev za rekategorizaciju objekata zaključno sa tri zvjezdice dostave, odnosno podnesu izvještaj o ispunjenosti uslova za određenju kategoriju što predstavlja samokategorizaciju. Na osnovu uredno dostavljenog zahtjeva sa pratećim izvještajem o ispunjenosti uslova (popunjene i ovjerene ček-liste), nadležni organ donosiće rješenje o kategorizaciji predmetnog ugostiteljskog objekta. Primjerak rješenja dostavljaće se nadležnom inspektoru u cilju provjere ispunjenosti uslova za kategoriju utvrđenu rješenjem. Podaci iz rješenja o rekategorizaciji unosiće se u Centralni turistički registar. Rok za podnošenje zahtjeva za rekategorizaciju je najmanje 15 dana prije isteka važenja postojećeg rješenja o kategorizaciji.

„Važno je istaći da su ugostitelji takođe u obavezi da uredno čuvaju dokumentaciju kao i ispunjenost uslova, odnosno kopiju potpisanih i ovjerenih ček-listi, te da dokumentacija bude dostupna turističkom inspektoru prilikom kontrole ugostiteljskog objekta i kontrole ispunjenosti uslova dodijeljene kategorije. Dakle, postupak samokategorizacije se može primijeniti samo za objekte koji su prethodno kategorisani i sada apliciraju za rekategorizaciju svog objekta do kategorije tri zvjezdice”, naveli su iz Ministarstva.

Prvo dozvola za rad, pa zahtjev za kategorizaciju

Ugostiteljske objekte koji se prvi put kategorišu od jedne do tri zvjezdice, Komisija za kategorizaciju će nakon uredno dostavljenog zahtjeva obilaskom kategorisati i donositi rješenje.

Subjekti koji podnesu uredan zahtjev za četiri i pet zvjezdica kategorisaće komisija Ministarstva održivog razvoja i turizma, bilo da se radi o kategorizaciji ili rekategorizaciji.

Danom dobijanja rješenja o odobrenju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti potrebno je podnijeti zahtjev za kategorizaciju. Obrazac zahtjeva i ček-liste koje se mogu preuzeti sa sajta ministarstva.

„Uredno popunjen zahtjev, dokaz o uplati administrativne takse, kopija rješenja o odobrenju za rad i popunjene ček-liste potrebno je dostaviti ministarstvu, nakon čega će komisija planirati izlazak na teren i izvršiti kategorizaciju ugostiteljskog objekta”, kazali su u tom resoru.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *