Vlada izdala garanciju Regionalnom vodovodu u iznosu 6,7 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada je lani izdala jednu domaću garanciju u iznosu od 6,7 miliona eura za kreditni aranžman između Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Erste banke, u cilju zamjene spoljne garancije date Abu Dabi fondu za kreditni aranžman koji je ovaj fond imao sa Regionalnim vodovodom, piše u Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od 2018. do 2021. godine.

Što se tiče ukupnih garancija, na dan 31. decembar 2017. godine, ukupno ugovorene državne garancije, iznosile su oko 551,9 miliona eura, od čega su angažovana sredstva u iznosu od oko 461,3 miliona eura.

„Po osnovu izdatih garancija, domaćim i ino kreditorima, stanje duga na kraju 2017. godine, iznosi 312,8 miliona eura ili 7,4% BDP-a, od čega se iznos od 262,5 miliona eura odnosi na ino garancije, dok je stanje duga po osnovu domaćih garancija 50,3 miliona eura”, piše u Smjernicama.

U 2017. godini Vlada je izdala garancije u ukupnom iznosu od 13,7 miliona eura i to jednu spoljnu garanciju u iznosu od 7 miliona eura i jednu domaću garanciju u iznosu od 6,7 miliona eura.

Spoljna garancija u iznosu od 7 miliona eura izdata je za potrebe realizacije Projekta rekonstrukcije i unapređenja željezničke infrastrtukture, koji se finansira iz kreditnog aranžmana između Evropske investicone banke (EIB) i Željezničke infrastrukture Crne Gore AD, zaključenog 20. marta 2017. godine.

„Dodatno, skladu sa Zakonom izmjenama zakona o budžetu za 2018. godinu, ove godine planirano je izdavanje dvije garancije i to garancije za kreditni aranžman u iznosu od 20,0 miliona eura između Crnogroskog elektroprenosa sistema i Njemačke banke za razvoj (KfW), za projekat razvoja elektroenergetskog sistema na poluostrvu Luštica, kao i garancije za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske Investicione banke, u iznosu od 7,0 miliona eura“, zaključuje se u Smjernicama.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *