Novi Zeland: Poslanici zamrzavaju sebi plate, dok radnici u javnim službama štrajkuju

Dodajte komentar

Novozelandski poslanici planiraju da prihvate zamrzavanje svojih plata dok nastavnici, medicinske sestre i drugi zaposleni u javnim službama štrajkuju zahtijevajući da im se povećaju zarade.

Premijerka Džasinda Ardern najavila je danas da će političari odbiti planirano povećanje plata od tri odsto ove godine i zamrznuti svoje plate na 12 mjeseci dok ne izrade pravičniju formulu za buduća povećanja.

Ardern je rekla da se povećava jaz u zaradama između, s jedne strane, Novozelanđana s niskim i srednjim primanjima i, s druge, ljudi s velikim zaradama kao što su političari.

“Ovaj potez ne štedi mnogo novca ukupno posmatrano, ali šalje, vjerujem, snažan signal o vrijednostima naše vlade, za šta se zalažemo i o našoj odlučnosti da obezbijedimo da ekonomija ide u prilog svima”, rekla je Ardern.

Plan vlade treba da usvoji parlament. Ardern je rekla da su se političari iz vladajuće koalicije saglasili o mjerama i da bi mogli dobiti podršku i opozicionih političkih partija.

Otkad je liberalna vlada došla na vlast prošle godine, hiljade radnika u javnim službama su krenule u štrajk tražeći veće zarade i bolje uslove rada.

Oko 30.000 medicinskih sestara i radnika u zdravstvenoj zaštiti štrajkovalo je jedan dan prošlog mjeseca, dok je skoro isti broj nastavnika štrajkovao ovog mjeseca. Medicinske sestre su u međuvremenu postigle sporazum koji je okončao prijetnju daljim štrajkovima.

Ardern trenutno ima platu od 471.000 novozelandskih dolara godišnje (273.000 eura), a zamjenik premijera Vinston Piters 335.000 novozelandskih dolara (194.000 eura). Poslanici imaju platu između 95.000 eura i 172.000 eura.

Američki predsjednik Donald Tramp ima platu od 400.000 dolara (350.000 eura). Tramp je kao kandidat obećao da neće primati platu, ali je po zakonu obavezan da bude plaćen pa tu zaradu donira.

Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *