Tri investiciona fonda u trci za „United Group”

Američki investicioni fond KKR, čije je zaštitno lice bivši šef CIA Dejvid Petreus, već uveliko sa zainteresovanim kupcima vodi pregovore o prodaji svoje ćerke firme. Očekuje se da cijeli postupak bude završen u septembru, a vodi ga švajcarski „Kredi Svis”, piše “Politika”.

Još početkom avgusta Rojters je objavio da su evropski investicioni fondovi „Sinven” i „BC partners” zainteresovani za preuzimanje ove kompanije. „Sinvenu” ovo nije prvi put da pokušava da kupi „United Group”, jer je 2013. godine bio jedan od ozbiljnijih konkurenata američkom KKR-u. Prodavac je tada bio jedan drugi investicioni fond, „Mid Evropa partneri”, koji je kasnije u Srbiji kupio „Dunav hrana grupu”, a ona je u međuvremenu promijenila ime u „Moji brendovi”.

Ovih dana BIRN piše da je jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje ove kompanije češka „PPF grupa”. Ova firma nedavno je preuzela „Telenor” u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj. Češki PPF je u Srbiji već promijenio lokalni menadžment, pa je za novog direktora početkom avgusta imenovan Saša Filipović. Kako prenosi Ekonomski online, to je samo privremeno rješenje, jer se očekuje da do kraja mjeseca bude postavljen novi menadžment.

Pominje se da je „PPF grupa” spremna da za ovu transakciju plati tri milijarde eura, a dugovi „United Group” dostižu čak milijardu eura.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *