Ljubljana

Slovenija najčistija država

Ujedinjene nacije su 2017. godinu proglasile za Međunarodnu godinu održivog razvoja turizma. Zemlja kojaje dobila najviše bodova u svim kategorijama i time dobila titulu pobednikaje Slovenija, piše National geographic.

Titula “najodrživije zemlje” došla nakon što je utvrđeno da Slovenija ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti. Većina visoko rangiranih zemalja imala je oko 80 zadovoljenih indikatora.

Ova nagrada je došla kao rezultat napornog rada Vlade, koja je uvela skup ekoloških mjera i zakona. Jedan od njih je i da se otpad mora, još u najranijim fazama, odvajati na plastični, paprini i bio, čime je osigurana reciklaža trećine otpada. Uvođenjem javnih bicikla, prirodnog gasa za grijanje, autobusa koji korsite prirodni gas i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, Slovenci su uspjeli da drastično smanje emisiju štetnih gasova.

Još jedan od razloga zbog kojeg je Slovenija zaslužila pomenutu titulu je i činjenica da je 60 odsto teritorije Slovenije pokriveno šumom, imaju 20.000 vrsta životinja i biljaka koji neomtano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata. Slovenačka prestonica je 2016. dobila titulu najzelenijeg grada Evrope.

Check Also

Bivšem viceguverneru CBCG određen pritvor do 72 sata

Bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću koji je danas uhapšen po nalogu Specijalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *