Provjeravanje poslovnog emaila nakon radnog vremena narušava zdravlje i veze

Dodajte komentar

Očekivanje od zaposlenog da pregleda poslovni email nakon radnog vremena uzrokuje anksioznost, navedeno je u studiji koju je uradila kompanija Virginia Tech.

Ispitano je 108 zaposlenih koji rade najmanje 30 sati sedmično, 135 uposlenika na višim pozicijama i 105 menadžera. Neki od njih su kazali kako pregledaju email u rasponu od svakih nekoliko minuta do svakih sat vremena zbog čega imaju veći nivo anksioznosti, što opet dovodi od konflikta s partnerima.
S druge strane, oni koji ne provjeravaju email nakon posla su mnogo više zadovoljni.

Profesor William Becker, koautor studije ih je pitao “Podcjenjujemo li učinak koji imamo na naše supružnike?”. Oba partnera su kazala kako imaju zdravstvene probleme zbog povećane anksioznosti, poveznice između hroničnog stresa i lošeg fizičkog i mentalnog stanja.

“Anksioznost se može manifestovati na različite načine među kojima su gubitak apetita, koncetracije, fokusa i smanjenjem kvaliteta sna. Zbog toga su ljudi manje produktivni na poslu, ali u porodičnom životu”, kazala je dr. Lama Bazzi, članica Američke psihijatrijske asocijacije.

Studija dolazi nekoliko mjeseci nakon što je vijećnik u New Yorku Rafael Espinal predstavio zakon “Pravo na diskonektovanje” koji je prvi ovakve vrste u SAD-u, a nakon što ga je usvojila francuska. On omogućava radnicima u privatnom sektoru u New Yorku da ne odgovaraju odmah na emailove.

“Kada izgubimo liniju između posla i privatnih života? Lično sam osjetio učinke izgaranja i shvatio da se ovdje dešava mnogo veći problem”, rekao je Espinal.

Tim koji je radio studiju predložio je nekoliko metoda zaposlenima kako bi smanjili negativne efekte: Pronaći način da se nosite s očekivanjima poslodavaca u odgovaranju na email poslije radnog vremena i pomoći radnicima da smanje anksioznost. Becker se nada da će studija ohrabriti lidere da budu proaktivni i imati jasna pravila kojima se radnicima omogućava da se posvete svojim privatnim životima.

“Kvalitet naše veze je itekako bitan, treba biti pažljivi i prisutan. Isključite telefon, odložite ga i posvetite se vašem stvarnom životu”, poručio je Becker, prenosi Klix.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *