Banke u eurozoni očekuju jaču potražnju za kreditima

Dodajte komentar

Banke u eurozoni očekuju daljnji rast potražnje građana i poduzeća za kreditima u trećem tromjesečju, uz paralelno ublažavanje standarda kreditiranja, pokazalo je u petak objavljeno tromjesečno istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

ECB je u protekle tri godine kupovinom državnih i obveznica kompanija u vrijednosti 2.500 milijardi eura smanjio troškove zaduživanja na rekordno nizak nivo, nastojeći da stimuliše zaduživanje i potrošnju, s krajnjim ciljem poticanja inflacije.

Iako je ostvarivanje tog cilja išlo sporije nego što se očekivalo, krediti stanovništvu i poduzećima sada su blizu najviših nivoa u postkriznom razdoblju, pa je ECB u julu odlučio da smanji iznos kupovine imovine, uvažavajući činjenicu da se inflacija konačno počela vraćati prema zacrtanih nešto ispod dva posto.

U drugom tromjesečju banke su zabilježile veću potražnju za stambenim, potrošačkim i kreditima za kompanije, a kreditni standardi – interne smjernice ili kriteriji za odobravanje kredita – ublaženi su u sve tri kategorije, pokazuje tromjesečno istraživanje ECB-a, koje je obuhvatilo 149 zajmodavaca.

“U drugom tromjesečju 2018. opći uslovi odobravanja novih kredita dodatno su ublaženi u svim kreditnim kategorijama, prvenstveno uslijed smanjenja marži na prosječne kredite”, primjećuju u ECB-u.

Napominju takođe da su ublažavanju standarda kreditiranja doprinijeti konkurentski pritisci u bankarskom sektoru dok je uticaj tolerancije rizika, troškova finansiranja i ograničenja vezanih za bilans banaka uglavnom bio neutralan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *